Mint hamvából a főnix

2019.11.15. 07:00

Várossá nyilvánításának évfordulóját ünnepelte Ajka

Az ajkaiak várossá alapításuk 60. évfordulóját nagyszabású gálaműsorral ünnepelték. A zsúfolásig megtelt színházteremben a városvezető Schwartz Béla ünnepi beszédet mondott, majd átadták az önkormányzat által alapított városi kitüntetéseket.

Borsos Renáta

A Pannon Várszínház társulata a gálaműsor egyik látványos jelenetében

Fotó: Györkös József

Schwartz Béla múltidézésében kifejtette, hogy a korabeli feljegyzések szerint a városkép kezdetben szegényes üzleteket, kopott közintézményeket mutatott.

A település gazdasági alapjait a szénbányászat rakta le. Ajka iparának dinamikus fejlődése a település fejlesztésének motorja volt, 1987-ben Hild-díjjal gazdagodtak. A polgármester hozzátette, a város kialakulásának folyamatában a közösség erejének meghatározó szerepe volt. A város társadalmát érintő nagy csapásokról, a bányalezárásokról és a vörösiszap-tározó kiszakadása okozta ökológiai katasztrófáról is szót ejtett.

Megemlítette, az ajkai erőmű miatt 2016/2017-ben hatalmas mennyiségű pernye hullott a városra. A rendszerváltást követően autóipari cégek érkeztek a városba, idővel átalakult az ipari struktúra. A városvezető szerint Ajka újjászületett, mint hamvaiból a főnixmadár.

Az Ajka-Padragkút Táncegyüttes műsorát vastapssal hálálta meg a közönség
Fotó: Györkös József

Ma 17 ezer munkavállalóval az innovatív városok irányába halad. Az Európa Tanács az Európa-díj elnyerése előtti három fokozatot ítélte Ajkának városfejlesztési és városvezetési megoldásaiért. Schwartz Béla végül kiemelte az eredményekben kimagasló sport- és sokszínű, pezsgő kulturális életet.

A város önkormányzatának képviselő-testületétől Ajka Városért díszoklevél kitüntetést kapott Áment Márton, Czingler Sándor, Engelbert Maier, Utassy István, Vesztróczy László és Wágenhoffer Tibor. Az Ajkai Életút dísz­oklevél kitüntetést Gazdag György, Heffler László, Horváth László, Horváth Magda, Szedresi Gáborné, Tatai Imre, Töltl János kapta. A Művelődésért díszoklevél elismerést Németh Noémi és Vándorfi László vehette át.

A Sportért díszoklevél kitüntetést Erdélyi János, Lautner József, míg az Oktatásért-nevelésért elismerést Török Viola, Stein­bach Lászlóné kapta meg. Az Egészségügyért díszoklevelet Dobrocsi Aranka és Jámbor Imréné Barancsi Mária Márta vette át. A Közszolgálatért dísz­oklevél kitüntetésben Beledi Zsolt, Bodor Géza, Horváth Istvánné, Preininger-Horváth Edina részesült. Az Együtt-egymásért díszoklevelet Csendes Róbertné Bosits Ilona Éva, Nagyné Takács Olga és Németh Istvánné vette át.

A Pannon Várszínház társulata a gálaműsor egyik látványos jelenetében
Fotó: Györkös József

Végül a Roma Nemzetiségért dísz­oklevéllel Farkas Andrást tüntették ki. Az estét a Pannon Várszínház társulata, az Ajka-Padragkút Táncegyüttes, az Ajkai Pedagógus Női Kar és Ajka Városi Bányász Fúvós­zenekar előadása koronázta meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában