öt éve hunyt el a művésztanár

2019.12.09. 18:00

Borbély Lajosra emlékeztek a városbarátok Pápán

Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet az öt éve elhunyt Borbély Lajos művésztanárra, a helyi kulturális-művészeti élet néhai emblematikus alakjára emlékezett koszorúzással, mécsesgyújtással az Alsóvárosi temetőben.

Laskovics Márió

Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet megemlékezésén Mező Lászlóné festőművész osztotta meg a Borbély Lajos művésztanárra emlékező gondolatait

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Borbély Lajos Pro Publico- és Pro Cultura-díjas művésztanár síremlékénél Mező Lászlóné festőművész mondott emlékbeszédet szombaton, Horváth Lászlóné egyleti önkéntes verssel működött közre, majd az Elsősorban pápai Városbarát Egylet hívására megjelentek Borbély Lajos fiával, Borbély Zsolttal és Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivővel elhelyezték az emlékezés virágait és mécseseit.

Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet megemlékezésén Mező Lászlóné festőművész osztotta meg a Borbély Lajos művésztanárra emlékező gondolatait Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mint megtudtuk, Borbély Lajos elképesztően gazdag életpályája során egyebek mellett vezette az önkormányzat művelődési osztályát, a Pedagógus Művelődési Házat, tizenegy évig volt a Játékfesztivál, öt évig a Borfesztivál főszervezője a Somlói Borrend mestereként, több mint tizenkét évig a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör vezetője.

– Szinte felsorolhatatlan az a hatalmas életmű, amelyet létrehozott szeretett városa, Pápa kulturális gazdagodása érdekében. Szívvel-lélekkel pápai volt, pedig Kemeneshőgyészen született 1948-ban. Ötödikes korában költözött szüleivel a városba. Jó tanuló volt, de igazán rajztehetségével tűnt ki társai közül. A Közgazdasági Szakközépiskolában érettségizett, a pécsi Tanárképző Főiskolán földrajz-rajzszakon diplomát szerzett.

Csoportképen a megemlékező kis közösség
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Már ekkor kialakította egyedi egyvonalas festői stílusát. Pápán kezdte tanári pályafutását, majdnem két és fél évtizedig tanított. A tanulást soha nem hagyta abba, munkás évei alatt is folyamatosan továbbképezte magát. Elvégezte a Képzőművészeti Főiskolát, gépjármű-szakoktatói vizsgát tett, rendezvényszervezői tréninget végzett. Elindította a Helytörténészek Körét, a „Szűkebb Pátriánkat”, városnéző séták, honismereti előadások szervezésével.

Mindezek mellett a Pápai Művelődéstörténeti Társaság elnökségében, valamint az evangélikus egyház presbitereként is szorgosan tevékenykedett – osztotta meg egykori mesteréről Mező Lászlóné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában