napi száz adag meleg étel

2019.12.14. 15:00

Megújult Egyházaskesző közkonyhája

Közel 20 millió forintból megújult az egyházaskeszői önkormányzat közkonyhája. A korszerűsített és kicsinosított épületet Kovács Zoltán országgyűlési képviselő adta át.

Polgár Tibor

Lendvai Jánosné mutatja Kovács Zoltánnak a közel 20 millió forintból felújított egyházaskeszői közkonyha épületét

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Az átadóünnepségen Lendvai Jánosné, Egyházaskesző polgármestere visszatekintve elmondta: az 1990-es évek elején a község akkori vezetői megálmodtak a faluban egy többfunkciós épületet, amelyben egy óvoda, egy fodrászüzlet és egy százfős óvodakonyha kapott helyet. Célul tűzték ki, hogy a település minden lakója számára itt helyben biztosítsák az óvodai ellátást, valamint a gyermek-, a szociális és a vendégétkeztetést. A polgármester hangsúlyozta, a jelenlegi faluvezetés is kiemelten fontosnak tartja, hogy ezeket az ellátási formákat folyamatosan, napi szinten garantálni tudják. Ehhez elengedhetetlenné vált a meglehetősen leromlott állapotú, többek között elavult gépészeti rendszerű és penészesedő többfunkciós épület korszerűsítése, ami az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával valósulhatott meg.

Lendvai Jánosné mutatja Kovács Zoltánnak a közel 20 millió forintból felújított egyházaskeszői közkonyha épületét Fotó: Polgár Tibor/Napló

A beruházás során a szakemberek például új nyílászárókat építettek be, kicserélték a közel 30 éves víz- és szennyvízvezetékeket, korszerűsítették a fűtési és az elektromos rendszert. Emellett megújultak a padló- és a falburkolatok, új gáztűzhelyt és nagy teljesítményű elszívóberendezéseket helyeztek üzembe, újrafestették a falakat. – Ez a beruházás egy újabb mérföldkő Egyházaskesző életében, hiszen mostantól a napi szinten elkészített mintegy 100 adag meleg ételt a 21. századnak megfelelő színvonalú konyhán főzhetik meg az itt dolgozó szakácsnők. Bízunk benne, hogy a szintén ebben az épületben működő óvodánk is megújulhat ilyen módon, és akkor több évtizedre biztosított lenne a további működése. Nem utolsó sorban pedig egy egységesen felújított ingatlan szolgálhatná tovább a falu lakosságát – jegyezte meg Lendvai Jánosné.

Az átadóünnepségen az egyházaskeszői óvodások rövid karácsonyi műsort adtak elő
Fotó: Polgár Tibor/Napló

Kovács Zoltán köszöntőjében úgy fogalmazott, az országban szemmel látható a gyarapodás, amit például a nagyszabású útépítések és az Egyházaskeszőhöz hasonló kistelepülések beruházásai is alátámasztanak. Az országgyűlési képviselő hozzátette, vidékfejlesztési célokra több forrás áll a falvak rendelkezésére, a községek vezetőinek pedig azt javasolta, racionális és fenntartható projektekben gondolkodjanak – a mostani közkonyha-korszerűsítés ilyen.

A beszédek után az egyházaskeszői óvodások rövid karácsonyi műsort adtak elő, majd Lendvai Jánosné és Kovács Zoltán ünnepélyes szalagátvágással átadta a felújított konyhaépületet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában