A cybertér és a való világ

2019.12.30. 07:00

Okoseszközök, -játékok és a képernyő bűvöletében vagy fogságában

Függőség az, ha valaki nem az internetet integrálja az életébe, hanem az életét integrálja az internetbe. Különbséget kell tenni a való világ és a digitális tér között. Van átjárás a kettő között, de megvannak az egészséges határok is.

Molnár Sándor

Forrás: Illusztráció

Okoseszközök, kütyük, játékok és a képernyő bűvöletében alcímmel tartott előadást Horváth Gábor, a Reménység Rehabilitációs Ház vezetője a nemesvámosi adventista kápolnában.

Az addiktológiai konzultánssal beszélgetve kiderült, hogy a közhiedelem azt tartja: általában az Y, Z és Alfa generáció problémája leginkább az internetfüggőség, de az az elszomorító, hogy az 50, 60, 70 éves emberek is „rákattanhatnak” a kütyükre, az internet világára, pedig nem számítanak digitális bennszülötteknek. Ők digitális bevándorlók, akik már úgy tanulták ezt a világot.

A generációs marketingnek személyre szabott pályája van, hiszen az a cél, hogy minél többen használják a netet, ezért az okoseszközök, -játékok világában szinte minden korosztály érintett. A leginkább veszélyeztetett a most felnövekvő generáció, köztük a 2010 után született Alfák, akik előbb tanulják meg az okoseszközök használatát, mint az egyszerűbb, motorikus képességeket. A szakember szerint a függőség nem a kütyük előtt töltött időben lepleződik le, hanem abban, hogy mi helyett csinálja azt az érintett.

Lehet, hogy valaki csak napi fél órát játszik, de olyan módon „rászűkül” az okoseszközére, hogy az agya egész nap azon kattog.

– Az a kérdés, hogy egy szociális használat mikor fordul át függő használattá, ami a folyamataiban látszik leginkább. Azt gondolom, hogy egy függő mindig a családjában lepleződik le. Ha az illető jelen van a családban, lehet rá építeni, rendben van a konfliktuskezelése és az énképe is, akkor valószínűleg ez nem egy problémás használat – vélekedik.

A gond az, ha a való életét túl szürkének találja valaki, ezért inkább az internet világában éli azt, ahol például egy játék során a lehetőségei határtalanok. Az okoseszközök használata során az jelenti a problémát, ha nem alakulnak ki azok a szociális készségek – például az intimitásra való képesség –, ami okoseszközök nélkül egyébként kialakulna. Ha az illető már minden kapcsolódását a közösségi felületeken vagy a játékokon keresztül teszi, ott kapcsolódik másokhoz, de közben nem él meg igazi barátságot a korosztályával.

– Az internet azért igazán veszélyes, mert rengeteg területen képes behúzni bennünket. Van, akinek a vásárlásfüggőségét, másnak a játékfüggőségét erősíti, a fér­fiak esetében ott van a cyberszexfüggőség. Van, aki csak az információéhségét elégíti ki, megint másokat a sorozatok tesznek függővé – mondja Horváth Gábor.

Horváth Gábor addiktológiai konzultáns érdekes előadást tartott a függőségről
Fotó: Molnár Sándor/Napló

Szerinte a szülőnek kell jó példát mutatnia, hogy megakadályozza a függőségek kialakulását. Emellett, ha a gyereknek még nincs önszabályozási képessége, fontos, hogy a szülő ne adjon a kezébe olyan eszközt, amin nem látja, hogy merre barangol és mit csinál. Egy bizonyos életkor alatt még ne kapjon mobil internetet a gyerek, mert az veszélyt jelenthet rá. Ezen a téren nagyon ébernek kell lenni, és látni kell azt, hogy hol vannak a határok.

A téma szakértője szerint, ha a szülő kellően tájékozott, beszél a gyermekével az internet veszélyeiről és egészséges keretek között tartja az okos- eszközök használatát – még akkor is, ha a gyerek lázad ez ellen –, akkor ezzel tudja a legtöbbet tenni érte szülőként. Emellett nagyon fontos, hogy minőségi időt töltsenek együtt. Menjenek ki a természetbe, focizzanak vagy játsszanak közösen egy társasjátékot. A szülő legyen barátja és bizalmasa a gyermekének – tanácsolja az előadó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában