túra

2020.01.04. 16:30

Ember az erdőért: Majer Antalra emlékeztek Bándon

Szinte nincs olyan területe az erdőművelés tudományának, amelyben Majer Antal maradandót ne alkotott volna. Túrával emlékeztek a 100 éve született erdészprofesszorra.

Molnár Sándor

Az emléktúra résztvevői a bándi Látogató Központtól indultak

Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az „Ember az erdőért -2020 emlékév nyitó programjára várta az érdeklődőket a Hajagi Természetvédő és Szabadidő és Egyesület ( HATESZ Egyesület ) szombaton délelőtt a Szentgáli Tiszafásba. A résztvevők Bándon, az Essegvár mögötti Látogató Központban gyülekeztek, majd gyalog tették meg a két kilométeres sétát a tiszafásban a Majer Antal emlékét őrző faragott emléktábláig, ahol koszorút helyeztek el a 100 éve született erdészprofesszor tiszteletére. A veszprémi Rózsa Úti Általános Iskola diákjai pedig az erdőről szavaltak verseket.

Az emléktúra résztvevői a bándi Látogató Központtól indultak
Fotó: Molnár Sándor/Napló

– Majer Antal erdészprofesszor volt az, aki ezt a területet kutatta és az ő javaslatára helyezték védelem alá. 100 éve, 1920-ban született és a jeles évforduló apropóján egy emlékévet terveztünk, amelynek során több programmal próbáljuk felhívni a figyelmet a természetvédelemre, az erdők gondozásának, ápolásának fontosságára – mondta el Bácskai Péter a HATESZ Egyesület elnöke, aki példaként említette, hogy áprilisban Tiszafák Napját szerveznek a Verga Zrt-vel és a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkkal közösen, vezetett túrával, ápolási bemutatóval, amelynek során a csemeték és az „anya” tiszafák környezetét tisztítják majd meg civilek bevonásával.

Az emléktúrázók a koszorúzást követően visszasétáltak a bándi turisztikai központba, ahol a HATESZ Egyesület ismertette az Emlékév részletes programtervét, melynek megvalósításában számítanak a középiskolás diákokra és civil segítőkre is.

Szél Anikó, a Vetési gimnázium 11. osztályos tanulója pedig bemutatta Majer Antal életútját. Az ifjú előadó országos ötödik helyezést ért el a Kitaibel Pál Középiskolai Biológiai és Környezetvédelmi Tanulmányi Versenyen a Tiszafás című előadásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában