Büszkék az óvoda korszerűsítésére

2020.01.19. 14:00

Fejlesztésekben gazdag év van Nagyacsád mögött

Szalóky Nándor polgármester az elmúlt év felújításairól adott számot, illetve előirányozta az idei önkormányzati terveket.

Laskovics Márió

Szalóky Nándor polgármester az irodájában összegezte a tavaly év fejlesztéseit

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Küzdelmes, ám fejlesztésekben gazdag volt a tavalyi év Nagyacsád számára, értékelte egy mondatban 2019-et Szalóky Nándor polgármester, majd beszámolt a megvalósult fejlesztésekről.

Szalóky Nándor polgármester az irodájában összegezte a tavaly év fejlesztéseit
Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az óvodát kívül-belül, harminckétmillió forintos európai uniós és állami támogatásból újították fel májusra. Hőszigetelték, akadálymentesítették az épületet, korszerűsítették a fűtést, megújult a vizes blokk, játszótéri eszközöket fejlesztettek és rendbe tették az udvart. A Jókai, a Petőfi, és a Zrínyi utcát tavalyelőtt tizenöt millió pályázati pénzből, tavaly pedig a Rákóczi, a Kert utcát, valamint a Kossuth utca egy szakaszát aszfaltozták újra nyolc és félmillió forint önerőből. A kultúrház nyílászáróit másfél millió forintos pályázati támogatásból cserélték újra. Folytatódott a temető kerítésének korábbi években kezdődött felújítása, mintegy kétmillió forint saját forrásból.

Az óvodát teljesen felújították. Hőszigetelték az épületet, korszerűsítették a fűtést, megújult a vizes blokk, játszótéri eszközöket fejlesztettek és rendbe tették az udvart Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az önkormányzat önerőből felújította a buszmegállókat (700 ezer forint), a játszótéren öt eszközt újra cseréltek (2 millió), virágosították a köztereket (800 ezer), garázst építettek a polgármesteri hivatalhoz a falubusszal való parkolás, valamint gépek tárolása céljából (800 ezer). Elkezdték – és várhatóan idén be is fejezik – az ifjúsági klub épületének korszerűsítését a nyílászárók és a villanyvezeték cseréjével (500 ezer).

Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A legbüszkébbek az óvodára, illetve a virágosításra vagyunk, mert ezekre nagy igény mutatkozott. Utóbbit virágszigetek kialakításával folytatjuk. A Magyar Falu program három pályázatán nyertünk, idén így a ravatalozó épületén közel négymillió forintból korszerűsítjük a tetőzetet és a nyílászárókat, valamint járólappal látjuk el. A kultúrház tizenötmillió forintból kaphat álmennyezetet, új festést, nyílászárókat, villanytesteket, konvektorokat. A Szélmezői tőzegbánya tavakhoz vezető földutat és a Takácsi út egy részét makadámúttá fejlesztjük harmincmillió forintból. Tovább bővítjük a játszótereket. A falugondnoki szolgálatban január 1-től egy főt foglalkoztatunk – jegyezte meg a 661 lelkes település 2012 óta regnáló vezetője.

A kultúrház nyílászáróit másfél millió forintos pályázati támogatásból cserélték újra Fotó: Laskovics Márió/Napló

Mint említette, a közhasznú foglalkoztatottak létszámának csökkenése nehézséget okozhat a közterületek karbantartásában. Örömét fejezte ki afelett, hogy az utóbbi évben emelkedett a lakosság száma, és kelendőek a helyi ingatlanok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában