ősi szokás szerint

2020.01.09. 16:00

Megszentelték a Balatont Udvarinál

Kiss Domonkos bencés szerzetes, a Tihanyi Bencés Apátság alperjele, Balatonudvari lelkipásztora a kereszt vízbe mártásával, a hívekkel együtt ima keretében megszentelte a Balaton vizét a településen az elmúlt hétvégén.

Kovács Erika

Kiss Domonkos bencés szerzetes, a Tihanyi Bencés Apátság alperjele, Balatonudvari lelki pásztora a hívekkel együtt, ima keretében megszentelte a Balaton vizét

Fotó: Balatonudvari önkormányzat

Az egyház ősi szokása szerint szentelték meg a Balaton vizét vízkeresztkor, ami a tónál Balatonudvari mellett máshol is megtörtént.

Ezen a településen is nagy hagyománya van az említett egyházi hagyománynak, amit még évekkel ezelőtt Gáspár Adalbert atya, a balatonudvari templom korábbi lelkésze kezdeményezett.

Kiss Domonkos bencés szerzetes, a Tihanyi Bencés Apátság alperjele, Balatonudvari lelki pásztora a hívekkel együtt, ima keretében megszentelte a Balaton vizét
Fotó: balatonudvari önkormányzat

A balatonudvari vízparthoz a vasárnapi mise után sétáltak el az emberek más települések lakóival együtt, hogy részesei legyenek a szép hagyománynak. Kiss Domonkos tihanyi apátsági alperjel utalt rá, a régi egyházi szokás Jézusnak Keresztelő János által a Jordán folyóban történt megkeresztelkedésére emlékezteti a híveket. A megszentelés emlékeztet saját keresztségünkre is, mert így részesei lehetünk Jézus Krisztusban levő üdvösségünknek, aki az Istennel való békességet, kiengesztelődést és üdvösséget jelzi. Ezen kívül a víz az egész kozmoszt is jelenti, amely Jézus vízbe merítkezése révén és Isten szándéka szerint megszentelődik, és eredeti állapotába helyreáll.

Kiss Domokos alperjel litánia, könyörgés, közös imádság, valamint szentírási olvasmány közepette merítette a Balaton vizébe a keresztet, majd a vízzel meghintette a híveket. Az így megáldott vízből az emberek vittek otthonaikba is, hogy azzal házaikat is megszenteljék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában