a megtorlás áldozatai

2020.01.14. 20:10

Mondjatok időben nemet – a kitelepítésre emlékeztek Bándon

Megemlékezést tartottak a bándi németek elűzetésének 72. évfordulóján a településen. Az önkormányzat épületének falán emléktábla őrzi annak a száz, egykori német lakosnak a nevét, akiknek 1948. január 13-án el kellett hagynia otthonát. 52 férfinak és 48 nőnek kellett kényszerből új hazát keresnie akkor.

Molnár Sándor

Fotó: Gráczki László

Drexler Miklós 10 éves volt, amikor ez a szörnyűség történt, és az ismerőseivel, sorstársaival az anyaföldről való száműzetést az emberi jogok legsúlyosabb megsértéseként élte meg.

Fotó: Gráczki László

– 10 éves voltam és soha nem fogom elfelejteni a könnyeket a szememben, valamint a hazától való búcsút a herendi vasútállomáson. Senki nem tudta, hogy vajon valaha viszontlátjuk-e még a mi Bándunkat, nagyszüleinket, rokonainkat, keresztapáinkat, a falusiakat. Gyerekként még nem tudtuk az akkori tragikus eseményeket igazából felfogni. Évekkel a száműzetés után is még élt a remény az emberekben, hogy valaha hazatérhetnek. Voltak olyanok is, akik a csomagjaikat éveken át érintetlenül hagyták a hazaútra várva.

Természetesen hiába. A régi bölcsesség ismét beigazolódott: Egy öreg fát nem lehet átültetni, ugyanis a gyökerei már mélyen az anyaföldbe fúródtak – írta visszaemlékezésében a ma már 80 éves Drexler Miklós, akinek sorait Sudár Mátyás a Lovassy László Gimnázium német nemzetiségi tagozatos tanulója olvasta fel.

Fotó: Gráczki László

Schindler László, Bánd Német Önkormányzatának elnöke beszédében felidézte, hogy közel 240 ezer magyarországi németnek kellett elhagynia az országot az elűzetéskor, és azért is kell emlékeznünk, hogy ez még egyszer ne következhessen be. A megemlékezésen közreműködött még Kovács Lilla és a Bándi Német Nemzetiségi Dalkör.

Fotó: Gráczki László

Az ünnepség végén a települési önkormányzat és a német önkormányzat képviseletében koszorúkat helyeztek el az emlékműnél, a jelenlévők pedig egy-egy mécsessel fejezték ki együttérzésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában