öt rendőrkapitányság kereste az országban

2020.01.20. 11:00

Műszaki cikkekkel verte át áldozatait – Veszprémben ítélték el érte

Átlátszó mesével vert át embereket az a férfi, aki túl olcsón ígért műszaki cikkeket. Távollétében szabadságvesztésre ítélte a bíróság.

Mátételki András

Az elmúlt tíz évben többször elítélték csalás miatt a Pilisen élő B. Józsefet, de állt már bíróság előtt hivatali vesztegetés miatt is. A Veszprémi Járásbíróságon is csalás miatt vonták volna felelősségre, ám az 59 éves vádlott nem jelent meg a tárgyaláson.

B. Józsefet a tárgyalás idején már öt rendőrkapitányság kereste az országban. A hatóságok elől bujkáló férfi 2017 őszén jelent meg megyénkben, hogy újabb áldozatoktól csaljon ki pénzt. A veszprémi piac egyik boltjában álnéven mutatkozott be, majd felajánlotta a két tulajdonosnak, hogy olcsón szerez nekik az egyik műszaki cikkeket forgalmazó áruházból háztartási gépeket. A két férfi kapva kapott a lehetőségen, ugyanis a vádlottnál csak 36 ezer forintba került egy mosógép, fél áron a márkás hűtőgép. Összesen négy háztartási gépre adtak le megrendelést a gyanútlan férfiak. A vádlott azt is mondta, hogy a berendezéseket a fővárosban tudja beszerezni, amelyeket hatezer (!) forintért leszállíttat Veszprémbe. Két hét múlva a későbbi sértettek az egyik fővárosi mélygarázsban találkoztak vele, ahol 199 ezer forintot adtak át neki. Ekkor látták utoljára a „vállalkozót”…

Fél évvel később Várpalotán B. József egy üzlet vezetőjének és élettársának felajánlotta, hogy rendkívül kedvező áron tud venni elektrotechnikai cikkeket. Nekik is tetszett a lehetőség, s rendeltek nála hűtő- és mosógépet, valamint egy drága tévét, mindezért 184 ezret kért a vádlott. Aztán hiába várták a fővárosi szaküzlet kijáratánál, a férfi örökre eltűnt a szemük elől – feljelentették.

A Veszprémi Járásbíróság kisebb kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalások bűntette miatt B. Józsefet, mint különös visszaesőt, halmazati büntetésül egy év tíz hónap börtönre ítélte, s kötelezték a károk megfizetésére. A törvényszéken jogerős lett a döntés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában