Vigyázzunk a Balatonra!

2020.01.20. 11:30

Vince-napi borünneppel nyitották az évet Balatonfüreden

Egyik legfontosabb hagyományunknak nevezte a Vince-napi borünnepet Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő Balatonfüreden, az Anna Grand Hotel dísztermében szombaton. A népszerű programot a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület, a Balatonfüred-Szőlős Hegyközség és a Rizling Generáció rendezte meg január 17-18. között, több helyszínen.

Kovács Erika

20200118 Balatonfüred Anna Grand hotel. Vince nap hivatallos megnyitója. Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Bóka István, Balatonfüred polgármestere üdvözölte, hogy Ferenc Vilmos és Varga Zoltán borász ötletére már 20. alkalommal ülik meg a Vince-napot, ami a többi, hasonló rendezvénnyel együtt fontos szerepet tölt be Balatonfüreden. Valamennyi programot sikerrel, az emberek véleménye alapján és évente megújítva szervezik meg. – A város életében kiemelten fontos a szőlészet, a borászat, valamint a szőlőterületek minősége – közölte. A polgármester kiemelte az ágazatban az összefogás jelentőségét, majd a gazdáknak bőséges termést, kitűnő borokat és piacot kívánt.

- Vigyázzunk a Balatonra! – mondta az ünnep apropóján Kontrát Károly. Az országgyűlési képviselő aláhúzta, egyre többen érkeznek Balatonfüredre itthonról, külföldről, és a programok közül kiemelkedőnek nevezte az évnyitó Vince-napi borünnepet.

Figula Mihály, a Kárpát-medencei borászok borásza cím tavalyi nyertese szerint a minőség miatt egyre nagyobb a felelőssége a borászoknak. Az ágazatban alapvető a jövedelmezőség szerepe, és a cél az, hogy a termelési érték határozza meg a területek értékét, ne a panoráma, illetve a beépíthetőség, ahogy ez jellemző a franciaországi, németországi és ausztriai termőhelyeken. – Az itteni a világ egyik legszebb borvidéke, illetve termőhelye, kilátásaink jobbak elődeinknél, figyelni kell a mind több gasztroturistára – fogalmazott a Balatonfüred-csopaki borvidékre célozva, majd céljaik közül aláhúzta, a nemzetközi piacon a legfelső polcokon szeretnék elhelyezni boraikat, ezzel is népszerűsítve a kitűnő balatoni nedűket.

A köszöntők után a Rizling Generáció tagjai, mások mellett Gyukli Krisztián, az egyik alapító több tucat szőlővesszőt helyezett el egy vázában, amiket Bátki Dávid Géza református lelkész megszentelt. A vesszők fejlődéséből lehet következtetni a leendő termésre.

Mindezek mellett sok érdekes programmal, kitűnő nedűkkel és koncertekkel, valamint vakkóstolással, Fiáth Attila nemzetközi borakadémista mesterkurzusával és például a kulturált borfogyasztást meg a balatoni borkultúrát népszerűsítő szakmai előadásokkal várták az érdeklődőket Balatonfüreden, az említett szállodában és a parton egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában