Vajda Péter emlékére

2020.02.05. 07:00

Nagy fokú hazaszeretet vezérelte Vanyola híres szülöttét

Vajda Péter születésének 212. évfordulója alkalmából megemlékezést tartottak a neves költő, író, népművelő vanyolai szülőházánál.

Polgár Tibor

Megemlékezők a vanyolai Vajda Péter-emlékház előtt

Fotó: Polgár Tibor/Napló

Az 1848–49-es forradalmat és szabadságharcot előkészítő reformkor egyik jelentős alakjaként számontartott Vajda Péter 1808. január 20-án látta meg a napvilágot a Pápától mintegy 15 kilométerre található Vanyolán.

A mindössze harmincnyolc esztendőt élt író, költő, pedagógus rendes tagja volt a Magyar Tudományos Akadémiának és a Kisfaludy Társaságnak, rövid, küzdelmes élete alatt pedig megalkuvás nélkül hirdette az egész nép számára kivívandó jogokat, a szabadságot és a függetlenséget, amelyeknek előfeltételéül a szellem szabadságát, a mindenki számára elérhető, megszerezhető műveltséget tartotta.

Az idei vanyolai megemlékezésen Vajda Péter máig álló szülőházának udvarán Varga Rita polgármester beszédében felidézte falujuk híres szülöttének életútját, verses-zenés ünnepi műsorral közreműködtek a helyi asszonykórus tagjai, valamint a lovászpatonai Bánki Donát Általános Iskola tanulói. A későbbi költő, író, népművelő egy nyolcgyermekes, szegény jobbágycsalád legidősebb fia volt.

Tízéves koráig szülőfaluja iskolájában tanult, majd 1819-ben a szülei beíratták a soproni evangélikus gimnáziumba. 1826-ban Győrbe költözött, hogy bölcsészetet tanuljon, később pedig az orvosi pálya iránt is érdeklődött. Abban, hogy az írást, az ismeretterjesztést, a népművelést választotta hivatásul, nagy fokú hazaszeretete vezérelte.

Megemlékezők a vanyolai Vajda Péter-emlékház előtt
Fotó: Polgár Tibor/Napló

1843-ban meghívták tanárnak a szarvasi evangélikus gimnáziumba, amely a vezetésével országos hírű iskolává emelkedett. Szarvason tartotta híres Erkölcsi beszédeit, amiket kiadásra is összegyűjtött, de azok szabad szelleme miatt a cenzor feljelentette. Az ügy vizsgálata alatt Vajda Péter váratlanul elhunyt tüdőgyulladásban 1846. február 10-én. A szarvasi evangélikus ótemetőben helyezték örök nyugalomra.

A hosszú ideje minden évben megtartott hagyományos vanyolai főhajtás 2020-ban is a Vajda Péter-emlékház megkoszorúzásával zárult. Az épület homlokzatára koszorút helyeztek el a házigazda vanyolai önkormányzat, az Elsősorban pápai – Városbarát Egylet, valamint a Rákóczi Szövetség pápai csoportjának képviselői.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában