Jeges kihívás

2020.02.23. 10:30

Téli Balaton-átúszás – Az összes versenyző beért Tihanyba

Mind a 15 induló teljesítette a távot az ötfokos Balatonban Szántód és Tihany között február 23-án vasárnap, ahol egyéniben heten 1250 métert úsztak le. Magyarország első nyilvános téli Balaton átúszását, amelyen váltóban is indultak, a Téli Úszó Sportegyesület szervezte meg Zimányi András elnökletével, aki egy éve szintén átúszta a tavat.

Kovács Erika

Forrás: Böcz Zoltán

A legjobb időt egyéniben Nyáry Richárd úszta gyorsban, aki 18 perc 53 másodperc alatt ért Tihanyba, az úszókat a Vízi mentők Magyarországi Szakszolgálata hajója kísérte. Dideregve, kapucnis kabátban álltak az emberek a parton Tihanynál vasárnap, ahol Tósoki Imre polgármester beleborzongott a gondolatba is, hogy ilyenkor ússzon a Balatonban.

Fotó: Kovács Erika/Napló

Szerinte nagy elismerést érdemelnek ezek az úszók. Szívesen felkarolta, támogatja is a rendezvényt, amely reményei szerint hozzájárul az egész éves vendégcsalogató programokhoz, és így is felhívják a figyelmet a téli Balatonra. A Szántódról elsőnek, gyorsúszásban induló Pék Dezsőnek felesége, Erika és lánya szurkolt, utóbbi szintén úszott. Hatalmas taps és éljenzés fogadta a férfit, amikor a szemerkélő esőben partra ért, majd időzött néhány másodpercet a lépcsőn, hogy pulzusa, vérnyomása helyre álljon, aztán futkosni kezdett a parton. Dezső 20 perc 49 másodperc alatt ért célba.

Pék Dezsőt felesége, Erika is elkísérte a versenyre Kovács Erika/Napló

. -Úszás közben azzal foglalkoztam, hogy legyűrjem az áramlatot, ami jelentős volt, mondta. A felvidéki férfi 2013-tól úszik hideg vízben, akkor találkozott a többi „hideg vizessel” a Velencei-tónál, ahol nem hagyták abba az úszást nyár végén.

- Sokszor úszom jeges vízben, amikor az ember kézfeje, hónalja lefagy, ami nem jó, de maga az úszás, a teljesítmény, az igen! A hideg vizes úszás fejben dől el, alapvető a fizikai-lelki egyensúly, így hetente kétszer úszom nyílt vízben, máskor uszodában, jegyezte meg Dezső, aki a legbüszkébb a „jeges mérföldre”, amit öt fok alatti vízben, 2014 végén úszott le egy tóban.

Bercsényi.. Még 50 m és átúszta a téli Balatont Fotó: Téli Balaton-átúszás Facebook

Egy banánt reggelizett, most majd sokat eszik. Idei terve az Északi-csatorna leúszása, a tíz fok körüli tengerben 36 kilométer várja oda, és ennyi vissza.

- A felvidéki Sportfanatic csapatából tízen érkeztünk, ahol harminc éves múltja van a hideg úszásnak, ezúttal négyen indulunk, mondta a 43 éves Nyáry Richárd, aki öt éve kezdte el ezt a sportot. Akkor elhízott volt, ma Guinness rekorder: elsőként úszták le a világon háromtagú váltóban, és leggyorsabban a 14 fokos La Manche csatornát oda és vissza 2018-ban. A 93 kilométert 22 óra 34 perc alatt Pék Dezsővel és fivérével, Pék Andrással teljesítette.

Nagy-Kulik végzett a váltó 300 m-rel
Fotó: Téli Balaton-átúszás Facebook

Nem fél, noha tudta, cápákkal, medúzákkal találkozhat. Az öt fok alatti 1650 métert, a „jeges mérföldet”, egyéniben is ők teljesítették először Szlovákiban. Télen hetente legalább kétszer úszik tóban, a hideg víznek szerinte számos jótékony hatása van, ő sosem beteg.

Szegő zárja a váltó úszást
Fotó: Téli Balaton-átúszás Facebook

-A parton fázom, de a hideg-jeges víz forrónak tűnik, nevetett. Társa, Pongrácz Richárd azt tanácsolta, aki űzné a hideg vizes sportot, nyár végén ne hagyja abba az úszást!

 

A parton szurkolt a győri Patkás Tamás, az ország egyetlen nyíltvízi paraúszója, aki tavaly Porecnél öt óra alatt úszott a tengerben 5000 métert. Idén indul a világ legnagyobb nyíltvízi úszóversenyén Isztambulban, ahol több mint 6500 métert úszik majd 2400 emberrel együtt.

 

" data-width="500" data-show-text="true">

">Nyáry Richárd.. Fantasztikus profi téli úszás...

Zimányi András, szervező elmondta, a kitűnő csapatnak köszönhetően minden a papírforma szerint működött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában