Közpark és megújuló zöldfelületek

2020.02.05. 11:00

Vetített képes előadáson mutatják be a közeljövő várpalotai fejlesztéseit

Átalakul Várpalota történelmi arculata, a fejlesztés keretében többek között városi közparkot és többfunkciós városi teret is létrehoznak, valamint 23 ezer négyzetméternyi zöldfelület rendezését végzik el. A Zöld város projekt részleteiről február 5-én vetített képes előadást tart a Thury-várban Mezei László főépítész.

Szabó Péter Dániel

A várpalotai belváros átépítéséről Mezei László főépítész tart előadást a Thury-várban

Fotó: Szabó Péter Dániel

Megváltozik a város arculata, miután városrendezési és park­é­pítési feladatokat végeznek el – derül ki a közbeszerzési tájékoztatóból. A beruházás keretében megvalósítják a Thury-vár körüli egykori angolpark történelmi rekonstrukcióját, valamint városi közparkot alakítanak ki a Thury-vár mögött. A városközpont természetes domborzati viszonyait és a terület forráskörnyéki adottságait kihasználva élő vizes területként rehabilitálják a várárok területét. A vár körül a Zichy-féle angolpark területét megtartva és annak határait követve füves-fás zöldfelületet hoznak létre, amelyet keleti oldalról a vizes felületek határolnak.

Ahogy arról már a Napló hasábjain is beszámoltunk, a beruházás részeként a római katolikus Nagyboldogasszony-templom és a vár előtt húzódó lejtős térfelületet visszaállítják az egykori lejtésviszonyoknak megfelelően, középen a barokk Mária-kúttal. Emellett az Újlaky út és Szent István út találkozásánál lévő, az 1960-as évek elején kialakított vízszintes térfelületet feltöltik.

A projekt keretében összesen több mint 23 ezer négyzetméternyi zöldfelület rendezését végzik el.

A várpalotai belváros átépítéséről Mezei László főépítész tart előadást a Thury-várban
Fotó: Szabó Péter Dániel

A várpalotai városközpont természetes domborzati viszonyait és a terület forráskörnyéki adottságait kihasználva rekonstruálják a vártól délkeleti irányban egykor elterülő tavat, melyet gyalogos átjáró felületek, stégek, támfalak és kiülők díszítenek majd. A hidakkal is kiegészített mesterséges tófelületet több mint 1000 négyzetméteren alakítják ki.

A hamarosan induló beruházás részleteiről február 5-én, szerdán 17 órától vetített képes előadást tart a várpalotai Thury-várban Mezei László városi főépítész és Kovács Attila tájépítész, akiktől szakmai válaszokat is lehet kapni a helyszínen minden felmerülő kérdésre. A rendezvényen bemutatják a Nagy Gyula Galéria mögött épülő új könyvtár terveit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában