elűzzék a telet, és köszöntsék a tavaszt

2020.02.16. 12:26

Zsófia-bál Sümegen a hagyomány és a jótékonyság jegyében

Őrizze továbbra is a hagyományokat, ősei kultúráját Sümeg, hogy legyen mit átadni az unokáknak, fogalmazott Fenyvesi Zoltán, országgyűlési képviselő, az est védnöke, a sümegi Zsófia-bálon, a Hotel Kapitányban szombaton este, amelyen részt vett mások mellett Ravasz Tibor, a megyegyűlés tagja.

Kovács Erika

20200215 Sümeg Hotel Kapitány Zsófia Bál Pesthy Márton fotó Veszprém Megyei Napló

Fotó: Pesthy Márton

A bevételt a helyi Ramassetter ház udvarának rendbetételére, illetve parkosítására fordítja a szervező sümegi önkormányzat.

Fenyvesi Zoltán országgyűlési képviselő, báli védnök méltatta Sümeg fejlődését, így intézményeit, úthálózatát, amelyekre büszkék lehetnek a helyiek. Szólt a történelmi hagyományokra, kultúrára épülő programokról, mint például a Gesztenyevirág-fesztivál, a Jakab-napok, és a mostanihoz hasonló estek.

- A farsangi bálok feladata az is, hogy elűzzék a telet, és köszöntsék a tavaszt, fogalmazott.

Végh László polgármester örömmel szólt arról, hogy egyre többen felkeresik az egyre élhetőbb és szebb kisvárost, amiért nagyon sokan dolgoznak.

- Sümeg nagy gondokkal küszködött 20-25 éve, de lassú munkával a fejlődés biztos útjára léptünk, mondta.

Böjte Éva, a szálloda igazgatója, az egyre népszerűbb bál ötletgazdái nevében méltatta azokat, akik hét éve kezdeményezték a jótékonysági estet, így Horváth Lajost, Papp Imrét és ifjabb Papp Imrét. Az igazgató, aki kislányával és szüleivel vett részt a rendezvényen, úgy mondta, napi munkájukban és személyes életükben is kiemelten fontos a jótékonyság.

- Különleges hagyománya van a farsangi báloknak Sümegen, amely a zalai nemesség kedvelt találkozó helye, a társasági élet meghatározó városa, Kisfaludy Sándor költő révén pedig a központja volt. Az utolsó megyebált 1848-ban rendezték meg, de a helyi polgárság ápolta a hagyományt, így a Kisfaludy Kaszinó, majd az 1866-ban megalakult Polgári Önképzőkör szervezésében ismét a társasági élet központja lett Sümeg, utalt a bál előzményeire Fodor József, a helyi Kisfaludy Sándor Művelődési Központ igazgató helyettese. Felidézte, Kompanik Zsófia a 19 században élt, és a sümegi iskola-, és kórházalapító Ramessetter Vince felesége volt. Zsófia hozta létre a településen az óvodát, és felkarolta a nehéz sorsú gyerekeket, családokat.

Kitűnő hangulatot teremtett Márió, a harmonikás, valamint Tihanyi-Tóth Csaba és Bognár Rita színművészek. A hajnalig tartó, táncos mulatságról a Start Zenekar gondosodott, miközben a tombolasorsoláson értékes nyeremények találtak gazdára. A bálon a Kán Mongol Lovas Kaszkadőr Egyesület adott lenyűgöző műsort, Leyka, Mongólia néptánc bajnoka főszereplésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában