újraélesztés elméletben és gyakorlatban

2020.03.09. 11:00

Elsősegélynyújtási technikákkal ismerkedtek a gógánfaiak

Nagy érdeklődés mellett zajlott az elsősegély-oktatás és annak gyakorlati bemutatója a gógánfai művelődési házban. A rendezvényt, amelyen életmentéshez szükséges technikákat ismerhettek meg és próbálhattak ki az érdeklődők, már korábban is megrendezték.

Tisler Anna

Az elsősegély-oktatáson a legfontosabb tudnivalókkal ismerkedhettek meg a résztvevők

Fotó: Tisler Anna

Lang László szervezőtől, a mentőszolgálat nyugállományú munkatársától megtudtuk, a cél az volt, hogy minél többen tudják meg, hogy egy hirtelen rosszullét esetén melyek a legfontosabb teendők, a szakemberek megérkezéséig hogyan kezdhetjük meg az újraélesztést, illetve a segélyhíváskor melyek azok az információk, amelyeket közölni kell.

Lang László megköszönte a sümegi mentőállomás dolgozóinak, Marosi Zoltán és Varga Károly szakápolónak, hogy elvállalták az előadás megtartását, továbbá Nátrán Albinnak, a Veszprém megyei mentőközpont vezetőjének és Kovács Tibornak, a sümegi mentőállomás vezetőjének, hogy biztosította a szükséges eszközöket. A szervezésben a gógánfai polgármesteri hivatal munkatársai segítettek.

Lang László elmondta, Gógánfához a sümegi mentőállomás van a legközelebb, de ahhoz, hogy kiérjenek, legalább 15 perc szükséges. Egy szívleállás esetén a beavatkozást 2-3 percen belül el kell kezdeni ahhoz, hogy a betegnek esélye legyen életben maradni, ezért fontos, hogy minél többen tudják, mi ilyenkor a teendő. Kiemelte, akkor tesszük a legrosszabbat, ha el sem kezdjük az újraélesztést.

Az elsősegély-oktatáson a legfontosabb tudnivalókkal ismerkedhettek meg a résztvevők
Fotó: Tisler Anna

A programon az érdeklődők megismerkedtek az alapvető elsősegély-nyújtási ismeretekkel, illetve a csecsemők, a gyermekek és a felnőttek újraélesztésével elméletben és gyakorlatban.

Emellett a szakemberek bemutatták a légutat elzáró tárgy eltávolításának módszereit, valamint a defibrillátor használatát, a vérzések ellátását és a stabil oldalfekvést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában