Koronavírus a nagyvilágban II. rész: Helyzetjelentés Németországból

Több Németországban élő olvasónk is írt, milyen a helyzet, mit tapasztalnak kint a koronavírus járvány okozta helyzetben.

Horváth László

Bayern tartomány

Forrás: Olvasó

Ahogy korábban megírtuk, azoknak a külföldön élő, Veszprém megyei származású olvasóinknak a jelentkezését várjuk, akik rövid videóüzenetben beszámolnának nekünk országuk/városuk aktuális helyzetéről.

Mindenki nagyon betartja a szabályokat, alig látni embert az utcán

Nikoletta és családja Balatonfüredről költözött Németországba.

- A helyzet itt sem jó. Bezártak a hotelek, kávèzók, szinte minden. Csak a boltok, gyógyszertár, benzinkút van nyitva a mi környékünkön. Salzburgtól 30 kilométerre lakunk, mai nap [március 20. – a szerk.] éjjelétől kijárási tilalmat rendeltek el. Szigorú ellenőrzéseket tartanak majd, csak akinek nagyon muszáj, az mehet boltba – írta meg nekünk emailben.

Bayern tartomány
Fotó: Olvasó

Hozzátette, Németországban mindenki nagyon betartja a szabályokat: autókat, embereket is alig lehet látni az utcákon. Hotelben dolgoznak, így most kényszerpihenőn vannak előreláthatólag április 20-ig, de igyekeznek hasznosan eltölteni az időt: pihennek, lakást festenek.

- Maradjon otthon mindenki! Vigyázzunk egymásra! – zárja az üzenetet.

Mindenki türelmetlen és feszült

Réka nyolc éve él Németországban, a bajorországi Regensburgban. Ott március 21-től kijárási tilalom van érvényben. Vagyis élelmiszer üzletbe lehet menni, szigorúan csak egy embernek a családból, gyógyszertárba és orvoshoz.

- Rendőrök fognak ellenőrizni, a munkaadó kell adjon egy papírt miszerint dolgozni járunk. Aki megszegi, az 25000€-s büntetést is kaphat. Sétálni lehet, de csak egyedül vagy együtt az egy háztartásban élőknek. Én élelmiszer üzletben dolgozom, a férjem a BMW gyárban, ami ugye bezárt, de az ő részlege nem állt le, ha nem is működik gőzerővel. Az, hogy a fizetés ilyen esetben hogy alakul, nem tudni. Lehet, hogy a 63%-ot fogják kapni, lehet hogy 93%-ot. Már bezárt minden pláza, étterem, bár, klub, edzőterem. Csak élelmiszerbolt, gyógyszertár, benzinkút, orvosi rendelő, bank, posta van nyitva.

Réka élelmiszer boltban dolgozik, ők nem álltak le, dolgoznak tovább. Mint írja, az embereken egyre inkább érezhető a feszültség, egyre többen járnak kesztyűben, szájmaszkban. Az óriás vásárlás kezd lecsengeni szerencsére, folyton kapnak árut, de olyan mennyiségben, hogy képtelenség volt már tölteni a polcokat. Mindenki türelmetlen és feszült.

Réka még dolgozik, gyermeke viszont április 20-ig biztosan nem megy óvodába Fotó: Olvasó

- Az óvodák iskolák április 20-ig biztosan zárva lesznek, a kijárási tilalom pedig első körben 2 hétre van meghatározva – tette még hozzá.

 

Ha ön is szeretne üzenni az itthon maradtaknak, üzenetét a [email protected] e-mailcímre várjuk!

Kapcsolódó:

Koronavírus a nagyvilágban I. rész: Helyzetjelentés Olaszországból

Koronavírus a nagyvilágban: külföldön élő Veszprém megyeiek jelentkezését várjuk

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában