könnyű és többcélú

2020.03.03. 20:04

Már a vadonatúj H145M helikopterekkel is gyakorlatoznak

A Hawk Strike magyar-amerikai katonai gyakorlaton tűnt fel a Magyar Honvédség újonnan vásárolt könnyű-többcélú helikoptere Újmajorban.

Balogh Ákos

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A helikoptertípusból a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program részeként húsz darabot vásárolt a honvédség, ezekből tavaly év végén érkezett meg az első négy példány, a maradék gépek pedig ez évben és jövő év elején érkeznek meg az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra a németországi gyárból.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A helikopterek a meglévő és kiöregedő orosz technikák kiváltásának első lépcsőjeként érkeztek hazánkba és ezidáig a személyzetek és műszaki kiszolgáló állomány képzése, kiképzési repülések zajlottak a típussal, gyári oktatók közreműködésével.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Egészen mostanáig, ugyanis az MH Bakony Harckiképző Központ lőterén zajló magyar-amerikai gyakorlaton tűnt fel a 04-es lajstromszámú helikopter, mely egyértelműen azt jelenti, hogy az új típus rendszeresítése kapcsán, a pilóták jogosultságai, képzettségi szintjük már elérte azt a szintet, amikor oktatók nélkül képesek részt venni olyan feladatokban is, mint például a mostani nemzetközi helikopteres gyakorlat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában