Jelenleg 174 szakmából lehet választani

2020.03.13. 11:00

Ösztöndíj minden szakképzős diáknak

Az új szakképzési törvény végrehajtási utasításának megjelenését követően kezdett országjárásba az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára, Pölöskei Gáborné, aki csütörtökön a Veszprémi Szakképzési Centrum vendége volt.

Őrsi Ágnes

Veszprémben tartott tájékoztatót Pölöskei Gáborné, az ITM szakképzésért felelős helyettes államtitkára

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Mint megtudtuk, kétféle találkozóról van szó: az egyik munkaértekezlet az intézményigazgatóknak és helyetteseiknek szól, hogy zavartalan legyen a szeptemberi tanévkezdés; a másik pedig a kamaráknak, a helyi vállalkozóknak, hiszen a szakképzés duális képzés, ami az iskolát és a gazdaság szereplőit is érinti.

Lapunk a Veszprémi és a Pápai Szakképzési Centrum intézményvezetőinek szervezett veszprémi tájékoztatón kérdezte a vendéget. A helyettes államtitkár elmondta, az új szakképzési törvényre a körülmények gyors változása miatt volt szükség. Hogy a szakképzés a jövőben ki tudja szolgálni a gazdaság szakemberigényét, változtatni kellett a képzés eddigi szerkezetén, tartalmán. Így jön létre az új szakképzési rendszer, amely részben leválást jelent a köznevelésről, viszont az önálló szakképzési törvény szerinte jobban szolgálja a duális rendszert: például képzési tömbökben való oktatást jelent, teljesen más oktatásszervezést, szabályozást, hogy például a gyerekeknek ne kelljen oda-vissza rohangálniuk az iskola és a vállalkozó képzőhelye között.

Lényeges változás az a plusz bértömeg is, amelynek felhasználásával jobban a piaci mértékhez lehet közelíteni a szakképzés pedagógusbéreit – régi igény a teljesítményhez igazodó rugalmasabb bérezés. Változásra számíthatnak pénzügyekben a diákok is: szeptembertől nemcsak a hiányszakmát választók részesülnek ösztöndíjban, hanem minden beiratkozott tanuló kap általános szakképzési ösz­töndíjat, ami persze függ a tanulmányi eredménytől, és nyilvánvalóan nem kapja meg az a diák, aki megbukik vagy nem jár be az iskolába. Szeptembertől az, aki elkezdi a technikumot, öt év múlva végez, szakképzésben három év alatt, de lesznek érettségi utáni kétéves képzések is, ami nyilván kevesebbeket érint.

Veszprémben tartott tájékoztatót Pölöskei Gáborné, az ITM szakképzésért felelős helyettes államtitkára Fotó: Balogh Ákos/Napló

Nagy változás előtt áll a felnőttképzés is: a felnőttek a jelenlegi iskolarendszerben találnak nagyon rugalmas, gyors és ingyenes képzést két szakmára vonatkozóan a képzési jegyzék szerint, ami lényegesen szűkült az utóbbi években, pillanatnyilag 174 alapszakmából lehet választani. Most jön egy év átmeneti időszak, ami alatt teljesen kivezetik az OKJ-t, és marad a szakmajegyzék, amit érdemes áttanulmányozni választás előtt, mert hiába is keresünk több szakmát, azok beépültek másokba. Az Informatikai és Technológiai Minisztérium azért hozta létre az Innovatív Képzéstámogatási Központot, hogy segítse a szakmaválasztást, honlapján minden információ elérhető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában