még mindig stigma van rajtuk?

2020.03.13. 11:30

Veszprémben is segítik az egyszülős családokat

Csütörtökön a Hangvilla kávézóban tartotta meg az Egyszülős Központ sajtótájékoztatóját, ahol Brányi Mária alpolgármester, Albrecht Helga, a veszprémi Egyszülős Klub vezetője, valamint Nagy Anna, a budapesti Egyszülős Központ vezetője meséltek a központ és a veszprémi klub működéséről és fontosságáról.

Horváth Virág

20200312 Veszprém a veszprémi Egyszülős Klub sajtótájékoztatója. Albrecht Helga a klub vezetője, Nagy Anna a budapesti Egyszülős Központ vezetője, Brányi Mária alpolgármester Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Nagy Anna, a budapesti Egyszülős Központ vezetője kiemelte, az egyszülős családok anyagi helyzetére is kihat, hogy csak egy felnőtt él egy háztartásban. – Az egyszülős családok fele szegény vagy mélyszegény. Az egyszülőség kihat a napi logisztikára is, hiszen onnantól kezdve az az egy szülő folyamatosan napi 48 órát dolgozik, mert két ember feladatát látja el éveken keresztül – tette hozzá. A gyermekeket is megviseli, hiszen az egyszülőssé válás mindig válással, tragédiával vagy egyéb nehézségekkel kezdődik.

Az Egyszülős Központ vezetője elmondta, a budapesti központ rengeteg gyermekprogrammal készül, iskolaszerekkel, tartós élelmiszerekkel, ruhákkal segíti az egyedülálló szülőket. – Én azt gondolom, hogy még mindig nagy az a stigma, ami az egyszülősöket körülveszi, kihat a munkavállalásra, a teljesítményre, az egészségükre testileg és lelkileg is. Abból a felmérésből, amit elvégeztünk, kiderült, hogy a legnagyobb probléma az elszigetelődés. Magukra vannak hagyva egy olyan helyzetben, ahol éppen a legtöbb támogatásra lenne szükségük.

Albrecht Helga, a veszprémi Egyszülős Klub vezetője elmondta, Veszprémben már két éve működik a közösség, kézműves foglalkozásokkal, játékokkal és kirándulásokkal segítik az egyedülálló szülők családjait.

Albrecht Helga, Nagy Anna és Brányi Mária az egyszülős családok nehézségeiről tartott sajtótájékoztatót Fotó: Penovác Károly/Napló

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere kiemelte, a kormányzat és az önkormányzat is támogatja egy egyszülős családokat, de érdemes végiggondolnunk, hogy egyénként hogyan tudunk segíteni ilyen helyzetben lévő embereknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában