Gelencsér András rektor kiáll az intézmény egysége mellett

2020.04.02. 16:18

A Pannon Egyetem álláspontja nem változott a Georgikon kar ügyében

Nem változott a Pannon Egyetem álláspontja. Továbbra is a szenátus döntése érvényes, reagált Gelencsér András rektor arra a hírre, miszerint a keszthelyi Georgikon kar a gödöllői Szent István Egyetem része lenne.

Balla Emőke

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Az MTI-nek szerdán nyilatkozott Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára arról, hogy a hatékonyabb és korszerűbb felsőoktatás érdekében a kormány újabb hat egyetem működési és finanszírozási modellváltásáról döntött. Az intézkedés elsődleges célja a versenyképesség növelése és a jelenleginél rugalmasabb és kiszámíthatóbb működési környezet megteremtése a felsőoktatás nemzetközisítése érdekében. Az államtitkár jelezte: az ezzel és a további átszervezésekkel kapcsolatos törvénymódosítást kedden nyújtotta be a szaktárca a parlamentnek.

Bódis József kiemelte a felsőoktatási intézményhálózat racionalizálásának fontosságát is. Az intézményi átalakítások elsősorban az agrárterületet érintik: 2020. augusztus 1-től az Eszterházy Károly Egyetem Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kara és a Pannon Egyetem Georgikon Kara a Szent István Egyetem szervezetébe olvad be.

Gelencsér András, a Pannon Egyetem rektora elmondta, 2016 december 22-én a szenátus egyhangúlag elfogadott egy határozatot, miszerint „kiáll az intézmény egysége mellett és támogatja a Georgikon kar azon törekvését, hogy a jövőben is a Pannon Egyetem részeként vegyen részt más intézményekkel stratégiai, képzési és kutatási együttműködésekben.”

- Ez a határozat érvényes, nem vontuk vissza, ez a mi álláspontunk. A mostani ügyben semmilyen írásos tájékoztatást, anyagot, előterjesztést, hatástanulmányt vagy dokumentációt, ami alapján ezt a kérdést újból meg lehetne ítélni, nem kaptunk – nyilatkozta Gelencsér András. Kedden éjszaka az országgyűlés honlapján látták az előterjesztést.

A veszprémi intézmény rektora és a Georgikon kar dékánja, Polgár J. Péter 2016 december 14-én levelet írt Palkovics László akkori oktatásért felelős államtitkárnak (ma innovációs és technológiai miniszter – a szerk.) A Pannon Egyetem Georgikon Karának tervezett integrációjával kapcsolatban megfogalmazták aggályaikat és konstruktív javaslataikat. A levélben úgy fogalmaztak: a Pannon Egyetem hálózatos működési modelljében az agrárképzési és kutatási területek más tudományterületekkel való együttműködése nagy múltra tekint vissza, napjainkban is sikeres és eredményes. A tudományos együttműködések terén is példaértékű, és jól dokumentálható a szakmai együttműködés.

Ovádi Péter, Veszprém országgyűlési képviselője a hírre reagálva közölte, továbbra is elkötelezett a Pannon Egyetem egysége mellett. „Semmi olyan módosítást, intézkedést nem fogok megszavazni, ami ez ellen irányul” – nyilatkozta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában