A Pannon Egyetem informatikai rendszere is segíti a víruskutatást

A Pannon Egyetem is csatlakozott a Folding@Home elnevezésű nemzetközi kutatási projekt és közösségi számítási platformhoz, amelynek elsődleges célja a koronavírus járvány megállítása.

Horváth Virág

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A világszintű Folding@HOME projekt lényege, hogy a koronavírus elleni vakcina kutatásához szükséges számítási feladatokat nem drága szuperszámítógépekkel végeztetik el, hanem egyszerűbb, olcsóbb, akár földrajzilag különböző helyen található gépek millión. Ez az informatikai hálózat ugyanakkor kiválóan alkalmas az összetett, hatalmas számítási kapacitást igénylő modellezési feladatok elvégzésére.

A programhoz való csatlakozási szándék a Pannon Egyetem Környezetmérnöki Intézet oktatói oldaláról indult, a kezdeményezés az intézményvezetés részéről pedig azonnali támogatást nyert.

A távoktatásra áttért Pannon Egyetemen a rendszerbe állításhoz szükséges programokat első körben az informatikai oktatótermek gépeire telepítik fel. A nemzetközi kezdeményezéshez ugyanakkor a hallgatók saját otthoni számítógépeik ez irányú beüzemelésével is csatlakozhatnak, hiszen nagy előnye a hálózatnak, hogy a belépéshez nem kell informatikai tudás, és erős infrastruktúra sem. A Pannon Egyetem rövidesen 3-400, a hallgatók részvételével pedig akár több ezer processzorral is segíteni tudja a koronavírus nemzetközi kutatását.

Folding@Home nevű projektet kifejezetten a koronavírushoz kapcsolódó kutatómunka hívta létre. A programot a Folding at Home oldaláról lehet letölteni, ugyanúgy kell telepíteni, mint egy normál szoftvert, használata pedig teljesen biztonságos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában