Különleges kilátóval marasztalnák a turistákat

2020.04.01. 17:30

A világ legnagyobb vázáját építenék meg Herenden

Egy 27 méter magas, herendi porcelán váza formájú kilátó megépítését tervezik a város határában. Szeretnék, ha a „világ legnagyobb vázája” a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódva, 2023-ra elkészülne.

Molnár Sándor

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Fotó: (Látványterv) Herendi Önkormányzat

Herendet 80-90 ezer turista látogatja meg évente.

- Az lenne a fontos, hogy különböző attrakciókkal itt tartsuk a vendégeket egy napra, vagy egy hétvégére, hogy ne csak kétórás program legyen Herend – vélekedik Jánszky Lajos László polgármester, aki szerint egy különleges kilátó megépítése részét képezhetné ennek a tervnek. Egy kilométerre a várostól van egy olyan domb, ahonnan körpanoráma nyílik a Herend-Szentgáli-medencére, a környező falvakra, illetve Veszprém, sőt a hegyek között Nemesvámos egyes részei, valamint Veszprémfajsz temploma is látható. Ide szeretnének felépíteni egy herendi vázát formázó kilátót.

Fotó: (Látványterv) Herendi Önkormányzat

Amennyiben sikerülne ez a tervünk és itt tudnánk tartani hosszabb időre a turistákat, akkor ez egy olyan hírverése lenne a Herendi Porcelánmanufaktúrának, illetve a városnak, ami 30 – 50 család turizmusból való megélhetését is biztosíthatná. Ezért lobbizunk, és reméljük, hogy miután a közeljövőben Veszprém lesz Európa Kulturális Fővárosa, ezért ehhez a programhoz is kapcsolódva, turisztikai támogatásokból megvalósíthatjuk ezt a projektet – jegyzi meg a polgármester.

Fotó: (Látványterv) Herendi Önkormányzat

Az óriás váza kilátót a manufaktúra egyik művésze tervezte. A hatszög alapú kilátó egy létező herendi porcelán vázát formál. Beton alapra építenék fel, és az acél vázra porcelánhatású műanyagból készülne a borítás, amit herendi mintákkal festenének meg. A 27 méter magas váza tetejéről a látogatók gyönyörűen beláthatnák a környéket. Jelenleg tesztelik, hogy a porcelánfestők által a műanyag borításra festett minta hogyan bírja az időjárás viszontagságait.

Fotó: (Látványterv) Herendi Önkormányzat

Jánszky Lajos László reméli, hogy mivel Herend nagyon közel van Veszprémhez, ezért a tervezett óriásváza kilátó egy jól működő attrakció lesz 2023-ra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában