Ismét megtelt a Balaton-part – a polgármesterek előre tartanak a húsvéttól

Megtelt a Balaton-part az elmúlt hétvégén a nyarat idéző melegben, nyoma sem volt a kijárási korlátozás utáni csendnek, kihaltságnak. Sétálók, kerékpárosok és motorosok lepték el a településeket, több fagylaltozó kinyitott. A polgármesterek előre tartanak attól, mi lesz húsvétkor, amikor szintén jó idő várható. Tihanyban lezárják a központi parkolókat április 7-től.

Kovács Erika

Fotó: Rostásy Szabó Mihály

- Szinte teljesen kihalt a Balaton-part a kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet bevezetése utáni hétvégén, de az elmúlt hétvégén élénk volt a forgalom – mondta Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere. Sokan sétáltak a kilátóba, kerékpárosok, motorosok mentek át a településen, közülük többen megálltak, mások vitorláztak. A Sirály parknál csaknem megtelt a parkoló, az emberek sétáltak, napoztak a padokon, a strandon néhányan tartózkodtak. A polgármester reméli, húsvétkor otthon marad mindenki. – Aki betartja a szabályokat, életet menthet, aki nem, életeket kockáztat! – vélte.

Megtelt Alsóörsön a mólóhoz közeli parkoló az elmúlt hétvégén
Fotó: Rostásy Szabó Mihály

Bóka István, Balatonfüred polgármestere kiemelte, rend jellemezte a várost az elmúlt hétvégén, szabálykövető az emberek és a vállalkozók nagy többsége. Így az emberek egészségügyi és családi sétára mentek ki a városba, a parkokba. Az viszont több embert irritált, hogy sok motoros érkezett Füredre, többen beálltak a Vitorlás térre, az egyik fagylaltozó előtt pedig hosszabb sorok alakultak ki. A polgármester a közelgő húsvéti hétvégén is fokozott rendőrségi, közterületi felügyeletet kért, addig is rendszeresen fertőtlenítik azokat a helyeket, ahol sokan megfordulnak.

Fotó: Rostásy Szabó Mihály

- Sokan sétáltak Tihanyban is az elmúlt hétvégén, remélem, húsvétkor nem ez lesz – jegyezte meg Tósoki Imre. Tihany polgármestere hozzátette, az emberek nem helyiek voltak, hanem főként környékbeliek, hiába mondják el mindenhol, így a közösségi oldalon, a helyi tévében, a honlapjukon, hogy maradjon mindenki a lakóhelyén! Sajnos nem ez történt. Nyitva volt egy fagylaltozó is, ahol hosszú sor kígyózott, és nem állt mindenki a másiktól nagyobb távolságra. Hiába kérte a jegyző, hogy a biztonság érdekében ne nyissanak ki. A fagylalt elviteles ételnek minősül, így az árusító jogilag nyitva lehet. A faluban a nagy forgalomra tekintettel több helyen fertőtlenítenek, így például az élelmiszerboltnál, a gyógyszertárnál, a sétánynál is. Ezt a munkát azok végzik majd, akik korábban a parkolásnál dolgoztak, mivel a parkolás, ahogy az egész országban, Tihanyban is ingyenes lett. A biztonság érdekében lezárják ideiglenesen a település központjában levő parkolókat április 7-től.

Balatonfüreden is sokan sétáltak a nyarat idéző melegben Fotó: olvasó

- Az itt élők egészségének védelmében kérjük a túrázókat, vegyék komolyan a járvány elleni védekezést, és sétáljanak lakóhelyükön, annak környékén. Ne sodorják magukat és másokat veszélybe. Tartsák be a kijárási korlátozásokat, és a veszélyhelyzet végéig maradjanak otthon, hogy utána minél hamarabb jöhessenek hozzánk – hangsúlyozta Tósoki Imre.

- Azért nem nyitottam ki, mert a biztonságot mindennél fontosabbnak tartom – fogalmazott Márton Sándor, egy felkapott balatonfüredi fagyizó vezetője. Azt tervezi, hogy hétvégén házhoz szállítást végeznek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában