Korszerűre cserélik az elavult távhővezetékeket

2020.04.27. 11:30

Várhatóan nem lesz útlezárás a munkálatok miatt Várpalotán

A napokban megkezdték a régi, elavult, közel 50 éves távhővezetékek cseréjét Várpalotán, a Szabolcska utcában. A mintegy 100 millió forintból megvalósuló beruházás során az Orgona hőközponthoz tartozó szekunder vezetékhálózat rekonstrukcióját végzi el a helyi közszolgáltató cég 600 méter nyomvonalon.

Szabó Péter Dániel

Fotó: Szabó Péter Dániel

A munkálatok a gépjárműforgalmat nem érintik. A Várpalotai Közszolgáltató Nonprofit Kft. idén is folytatja már korábban megkezdett rekonstrukciós programját.– Mintegy százmillió forintot tudunk fordítani 2020-ban távhős beruházásra.

Fotó: Szabó Péter Dániel

Ennek egy részéből felújítjuk az egyik gázmotorunkat, a másik részéből, 70 millió forintból pedig az Orgona hőközponthoz csatlakozó szekunder hálózat felújítását végezzük el. A vezetékhálózat nagyon el­öregedett, közel 50 éves, korábban is voltak itt meghibásodások. A jelenlegi felújítás kapcsolódik az Ady-lakótelepen végzett korábbi beruházásainkhoz – mondta Horváth Tamás, a Várpalotai Köz­szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója.

A Szabolcska utcai társasházakban a használatimelegvíz-szolgáltatás nincs kiépítve, így az épületeket továbbra is az Orgona utcai hőközpontból kétvezetékes szekunder hálózatról látják el távhővel. Ami azt jelenti, hogy a felújítás a vezetékrendszer cseréjével fog megtörténni. A meleg vizet is használó intézmények esetében pedig a felújítás során a régi, négyvezetékes szekunder hálózatot kétvezetékes primer vezetékpárral váltják ki, és épületenként egyedi hőközpontokat telepítenek, így a beruházást követően az egyedi igényeknek megfelelően állítható elő a használati meleg víz és a fűtési energia is.

Dobos Tamás, a Kálvária városrész önkormányzati képviselője a helyszínen tájékozódott a rekonstrukciós munkálatokról Fotó: Szabó Péter Dániel

– Ebben a vészterhes időszakban nagy öröm látni, hogy a helyi közszolgáltató elvégzi a tervezett felújítási munkálatokat. Külön öröm, hogy a társaság saját forrásból valósítja meg mindezt – nyilatkozta lapunknak Dobos Tamás, a városrész önkormányzati képviselője.

Horváth Tamás szerint a beruházás egyik nagy előnye a vezetékhálózat sokkal biztonságosabb üzemeltetése lesz. Hozzátette, a felújítás a gépjárműforgalmat nem érinti, és várhatóan útlezárás sem lesz a munkálatok miatt. A rekonstrukció a tervek szerint augusztusban fejeződik be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában