Több Veszprém megyei településen lezárják a parkolókat, strandokat – Mutatjuk a részleteket

A húsvéti turistaáradatot szeretné több település elkerülni, ezért több óvintézkedést is hoztak. Lezárásra kerülnek parkok, ligetek, parkolók, strandok, több utcába tilos a behajtás. Cikkünket folyamatosan frissítjük.

Kovács Erika, Borsos Renáta, Sági Ági, Tóth B. Zsuzsa, Juhász-Léhi István, Horváth Virág,veol.hu

Balatonkenese

Jurcsó János, a település polgármestere péntektől lezáratta a Strand téri parkolót a Vadkacsa étteremtől a Sorompó büféig terjedő szakaszon, Nádas csárda előtti parkolót, és a Strand téri büfésorhoz kapcsolódó parkolókat. Péntektől lezáratta a város Fő utcai piacát, a Soós-hegyi kilátót, és továbbra is zárva maradnak a strandok, játszóterek és sportparkok, melyeket tilos használni.

Jurcsó János polgármester nyomatékosan kéri a Balatonkenese területén tartózkodókat, hogy a közterületeken és a közösségi használatú zárt terekben szájmaszkot használjanak. Továbbá mindenki arra kér, hogy a közterületeket csak a legszükségesebb esetekben használják. A rendőrség közreműködésével a közterületi csoportos jelenlét minden formáját megszüntetik.

- Bízom abban, hogy az eddigi tapasztalatoknak megfelelően, továbbra is a higgadt, nyugodt, szabálykövető magatartás fogja jellemezni városunk életét. Ebben számítok mindenki közreműködésére – tette hozzá a polgármester. Amennyiben bárki segítségre szorul, vagy ilyen személyről tud, az önkormányzat elérhetőségein jelezheti.

Eplény

A polgármestereknek a húsvéti hosszú hétvégére adott többletfelhatalmazással élve, a helyi lakosság védelme érdekében, a turisták által látogatott területek, a 2020. április 10-től április 13-ig, lezárásra kerültek, tudtuk meg Eplény polgármesterétől, Fiskál Jánostól. Az aszfaltos és a füves focipálya, a Kiserdő utcai és a Búzavirág utcai játszótér is lezárva, táblák figyelmeztetnek arra, hogy „Maradj otthon!”.

Az erdei utak sorompóit a VERGA Zrt. lezárta. A hétvégén a Síaréna sem nyit ki. A település forgalmasabb pontjain figyelemfelhívó táblákat helyeztek ki.

A helyi lakosságot továbbra is arra kérik, hogy kerüljék a csoportosulást, a családlátogatást, tartsák be a korábban már közzétett megelőző intézkedéseket. Kerüljék az esetlegesen mégis „idetévedő” turistákat. A szabályokat megszegő állampolgárokkal szemben továbbra is csak a rendvédelmi szervek intézkedhetnek.

Balatonfüred

Lezárják Balatonfüreden április 9-én déltől, április 14. kedd reggel nyolc óráig a 71-es főút alatti összes nagy parkolóját. Nem lehet megállni a Huray utcai-, a Borsos Miklós utcai-, az Esterházy- illetve a Kisfaludy strandi parkolókban, illetve a Zákonyi úti mélygarázsban. Behajtani tilos táblát helyeznek el a Jókai utcában, a Kerek templomtól a Süllő utcáig, illetve a Táncsics és a Szabadság utcáknál, mindezekbe csak a célforgalom hajthat be. Lezárják az Esterházy és a Kisfaludy strandot. Bóka István polgármester az elmúlt heti, élénk balatoni forgalomról szóló írásunkban elmondta, a húsvéti hosszú hétvégén fokozott rendőri, és közterület-felügyeleti jelenlétet kért.

Tihany

Már április 7-től lezárták Tihanyban a település központjában a parkolókat ideiglenesen.

-Az itt élők egészségének védelmében kérjük a túrázókat, vegyék komolyan a járvány elleni védekezést, és sétáljanak lakóhelyükön, illetve a környékén. Ne sodorják magukat és másokat veszélybe. Tartsák be a kijárási korlátozásokat, és a veszélyhelyzet végéig maradjanak otthon, hogy utána minél hamarabb jöhessenek hozzánk, fogalmazott Tósoki Imre polgármester.

Balatonalmádi

Péntektől lezárták a Szent Erzsébet liget teljes területét, az Óvári kilátót és környezetét, a szökőkút előtti teret és a parkolót, a Pannónia Kulturális Központ parkolóját. a strandokat és parkolóikat, a játszótereket és kültéri fitnesz parkokat. A lezárt helyen tartózkodókat 10-től 200 ezer forintig terjedő bírsággal sújthatják. Az üzletekben és a közforgalmú zárt helyeken a maszk viselése kötelező.

Balatonfűzfő

A településen már március közepén lezárták a strandokat, parkolókat, játszótereket, fitness parkokat. Mindenkit kérnek, hogy az üzletekbe, postára, zárt terű szolgáltatási helyekre csak szájmaszkban menjen, kerüljék a közösségi tereket.

Magyarpolány

A település kedvelt a turisták körében. A Kálváriadomb környéke szakrális helyszín, a húsvéti időszakban különösen látogatott. A rendkívüli járványhelyzet miatt azonban néhány napja a település honlapjára feltettek egy tájékoztató felhívást, melyben most arra kérik az embereket, hogy ne látogassanak a faluba. A vendégszeretetéről híres Magyarpolány , most kivételesen távol kívánja tartani magát, az odalátogató turistáktól, a mindannyiuk biztonsága érdekében. A polgármester Grőber József hozzátette, a falu bejáratánál egy molinón is elhelyezik azt a felhívást, melyben tisztelettel kérik a látogatókat, hogy mellőzzék most a kirándulást a településen. Kiemelte, amint a járványhelyzet véget ér természetesen tárt karokkal várják a hozzájuk érkezőket.

Révfülöp

A településen nincs tömeg, de sok nyaraló tulajdonos van, akik az ünnep idejére biztosan megérkeznek a nagyközségbe – tudtuk meg Kondor Gézától. A polgármester vallotta, hogy nem örülnek ennek, de csak annyit tudnak tenni, hogy kérik, mindenki maradjon az ingatlanja területén és lehetőleg hozzon magával élelmet, mert a község ellátása nincs felkészülve a nagy forgalomra. A jó időben pedig ne a szobában üljenek, hanem tegyék rendbe a területüket – kéri a község polgármestere.

Ábrahámhegy

A polgármester, Vella Zsolt elrendelte a Bök-hegyi kilátót lezárását a forgalom elől április kilencedikén. TBZS

Badacsonytomaj

Április kilencedikén déltől lezárták a parkolókat. Krisztin N. László polgármester határozatával visszavonásig nem látogathatók a parkolók. A város vezetője kéri a vendégeket, hogy turisztikai céllal ne érkezzenek a városba, ahol a strandokat, játszótereket is lezárták.

Alsóörs

Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere közölte, egyeztetve vezető munkatársaival, a rendőrséggel és a szomszédos település vezetőkkel, annak érdekében, hogy a járvány további terjedését megelőzzék április 10-én, pénteken 0 órától, április 13.-án, hétfőn 24 óráig lezárja a strandot, a Sirály parkolót és a Református Templom alatti parkolót. Bezárja a Somlyó-hegyi-, és a Csere hegyi kilátót. Tilos tüzet gyújtani a Somlyó-hegyi kilátó alatti tűzgyújtó helyen. Nem helyezhetnek ki asztalokat a vendéglátóhelyek, és a kereskedelmi egységek. Arra kéri az embereket, hogy fokozottan ügyeljenek a védekezési szabályokra, maszkban vásároljanak a faluközpontban és a parton található üzletekben. -Akik nem rendelkeznek ingatlannal községünkben, ne most keressék fel Alsóörsöt, fogalmazott a polgármester.

Csopak

A rendkívül vészhelyzet miatt április 10. és 13. között a strand zárva tart. A területre belépni és ott tartózkodni is tilos. – tudtuk meg a település közösségi oldaláról.

Szigliget

Balassa Balázs, Balatoni Szövetség társelnöke, Szigliget polgármestere nyilatkozatában türelmet kér minden magyar embertől.

- Kérjük, az itt élők egészsége érdekében Húsvétkor, ha lehet, ne látogassanak a Balaton-régióba. A balatoni ember a jelenlegi helyzetben most megértést és önmérsékletet kér minden turistától. Sajnos azt tapasztalom, hogy nincsenek egységes intézkedések a Balaton parti önkormányzatok részéről. Az mindig veszélyes, ha egy minden települést érintő veszélyhelyzetet másképpen kezelnek az önkormányzatok. Az üdülőrégióban élők érthetően tartanak, félnek minden őket érintő külső hatásoktól. Egyértelműen tapasztalható, hogy nagyon sok nyaralótulajdonos leköltözött a balatoni településekre a fokozottan veszélyeztetettebb nagyvárosokból. Most mindenki mérlegel és próbálja a családjának legbiztonságosabb életteret megteremteni. Nem tilthatja egyik önkormányzat sem, hogy a saját nyaraló ingatlanukba lejöjjenek. Viszont ebben az esetben jogos elvárás az önkormányzatok, a lakosság részéről, hogy tartsák be a kormány és helyi településvezetés által hozott rendelkezéseket. Azt tapasztalom, hogy sajnos nem mindenki fogta még fel azt, hogy milyen veszéllyel járnak a kihágások. Vannak olyan fiatalok, akik buliként élik meg a helyzetet. Lejönnek a fiatalok a családi ingatlanra és hangos zenés programokat szerveznek. Csoportosan sportolnak, kirándulnak. Ezekre az élethelyzetekre nincsen szükségünk! Azt viszont hangsúlyozni kell, hogy a többség betartja a szabályokat. A lakosság nagy része el tudja fogadni, hogy a panelből levágynak az emberek a kertes nyaralójukba, amennyiben a kerítésen belül megtalálják az életterüket. Természetesen azzal sincsen probléma, ha egyedül, vagy ketten elmennek sétálni, futni, de közben el kell kerülni, hogy más emberek közelébe kerüljenek” – mondta Balassa Balázs

Veszprém

2020. április 10. 12:00-tól – április 13., hétfő 24:00-ig közterületi korlátozásként tilos a tartózkodás a népszerű kirándulóhelyeken, mint a Gulya-domb, a Séd-völgy, a Benedek-hegy és a parkerdő, tilos a tartózkodni a játszótereken és nem lehet használni a kültéri a sporteszközöket. Tilos a játszótereken tartózkodni és nem lehet használni a kültéri a sporteszközöket. A húsvéti hosszú hétvégén kizárólag az élelmiszer üzletek, drogériák, gyógyszertárak, vegyiárut, háztartási tisztítószert árusító üzletek, a Vásárcsarnok és az üzemanyag-töltőállomások lehetnek nyitva.

Kizárólag a területen való áthaladás céljából lehet tartózkodni a Kossuth utcán, az Erzsébet-ligetben, a Szabadság téren, a Vár utcán és a Színház kertben.

Dohányboltban – az ott foglalkoztatottak kivételével – tilos tartózkodni, csak elvitelre lehet vásárolni. Dohányboltok és elvitelre árusító vendéglátó helyiségek előtti várakozás csak az egyesével és egymástól legalább 2 méter távolság megtartásával lehetséges. További részletek a veszprémi intézkedésekkel kapcsolatban, ide kattintva olvashat>>>

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában