egyre fontosabb szempont a fenntarthatóság

2020.05.23. 11:30

A balatonalmádi közterek néhány héten belül teljes virágdíszben pompáznak

A hűvös tavasz késleltette az egynyári virágok kiültetését. Évente közel kétmillió forintot fordít a település a tavasszal ágyásokba kerülő egynyári virágpalántákra, melyből 15-16 ezer darabot ültetnek el. A szállításon, fuvarozáson, előkészítésen, ültetésen, öntözésen összesen hatan dolgoznak.

Sági Ági

Fotó: Sági Ági/Napló

- Rengeteg munkánk van, igazából ki se látszunk belőle. Éves állásban tudjuk foglalkoztatni a munkatársakat, télen a cserjéket metsszük és elvégezzük a talajtakarásokat. Ez most nagyon divatos is, de mi időt és energiát spórolunk vele, hiszel a mulcsozott területeket kevesebbet kell gyomlálni, és öntözni. 75 hektárnyi városi területet gondozunk egész évben ennyien. Bár kevesen vagyunk, szerencsére nagyon jó a csapat, lelkes, szorgalmas emberekkel dolgozhatok- mondta el lapunknak Juhász Sándor a város főkertésze.

Egy olyan, a turizmusra építő városban, mint Almádi, a közterületekre fokozott figyelem irányul. Az ágyásokat minden évben meg kell tervezni, és évről- évre változtatni kell rajtuk, hogy mindig újdonságot jelentsenek a nézelődőknek.

Fotó: Sági Ági/Napló

- Évről-évre igyekszem valami új, vagy éppen régi, elfelejtett növényt is használni. Ilyen például a pillangóvirág, ami még az én gyerekkoromban volt divatos. Már nem nagyon látni a közterületeken, de mi három-négy éve mindig ültetünk belőle. Külön öröm, amikor megállnak mellette, rácsodálkoznak és mondják, hogy régen látták, tetszik nekik. Szoktunk kísérletezni újdonságokkal is, de csak nagyon óvatosan, mert ha valami nem sikerül, akkor az rögtön meglátszik-tette hozzá.

Idén a rózsameténgből és a különféle begóniákból lesz a legtöbb a köztéri ágyásokban. Kitöltő virágok, szép színfoltokat adnak a nagy, díszes növények mellett. Lesz bőven a paprikavirágból és a színes bazsalikomból is. Ez nem csak bordó leveleivel, de illatával is díszít.

- A közterek díszítésében is egyre fontosabb szempont a fenntarthatóság, mellyel a szakma is sokat foglalkozik. Mi is próbálunk minél több cserjét és évelőt ültetni, de a központi résznek színesnek kell lennie. Ezekkel az egynyáriakkal olyan színfoltokat lehet létrehozni, hogy tátva marad az emberek szája. Ráadásul itt a Pannónia környékén sok a beton, a zöld fűvel és a színes virágokkal szépen meg lehet törni a szürke felületeket. Kifelé a 71-es mentén több száz méter hosszan nagy ágyásokban csak évelők vannak, talajtakaró kúszórózsák. Annyi helyünk nincs, hogy az ágyások helyét változtassuk, de váltogatjuk a növényeket, hogy ne szaporodjanak fel a kártevők.

Fotó: Sági Ági/Napló

A szakember elmondta, hogy a fenntarthatóságra is gondolva, a kandelábereken cserépben kihelyezett muskátlik szükségességét vizsgálná felül. Bár szép a magasban díszlő virág, a folyamatos lajtkocsis öntözés rengeteg időt és erőforrást emészt fel. Idén azért még lesznek muskátlik is, a közterek pedig néhány héten belül teljes virágdíszben pompáznak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában