Lovas fiatal lakói segítik, támogatják az időseket

Márciusban volt kilenc éve, hogy Sárdi Máté falugondnokként dolgozik a községben. Tősgyökeres lovasiként mindig is szívén viselte a falu sorsát, kiváltképp most, a koronavírus-járvány idején.

Szendi Péter

Sárdi Máté falugondnok ebédet hoz Bogyai Frigyesnek, betartva a mentálhigiénés szabályokat

Fotó: Szendi Péter

Tavaly ősszel önkormányzati képviselő lett, emellett a helyi polgárőrség alelnöke. Mint mondja, március közepétől megváltozott az ő munkája is.

– Amióta bezárt Alsóörsön az iskola és az óvoda, nem kell a gyerekeket szállítanom reggel és délután. Ugyanakkor a szociális ellátás tennivalói megnövekedtek. Gondolok itt a bevásárlásokra, gyógyszerek kiváltására, csekkek feladására, ebéd kihordására, ami az elmúlt két hónapban duplájára emelkedett. Ugyanakkor arra is volt példa, hogy üzemanyagot, vetőmagokat hoztam, ezzel segítve néhány embernek a kerti munkájában – kezdi Sárdi Máté.

Máté szerint az idős emberek nagyon fegyelmezetten és szigorúan betartják az óvintézkedéseket. Nem mozdulnak ki otthonról, és szívesen veszik a segítséget. Szociálisan mindig is érzékeny volt, ezért természetesnek veszi, ha segédkezik. Ami pedig örömmel tölti el, hogy Lovason az emberek figyelnek egymásra, több fiatal segít az időseknek, ez is azt mutatja, hogy a páratlan szépségű községben érdemes élni.

Sárdi Máté falugondnok ebédet hoz Bogyai Frigyesnek, betartva a mentálhigiénés szabályokat Fotó: Szendi Péter

Az önkormányzat az elsők között kezdte meg a maszkok gyártatását. – Szabó Annamária helyi varrónő és kolléganője ezer darab szájmaszkot készített el, melyeket kiosztottunk a lakosoknak. Ez például most nagyon jól jön nekik, hiszen kormányrendelet írja elő, hogy a boltokban és a tömegközlekedésben kötelező a maszk viselése. Ráadásul támogattunk egy helyi vállalkozást is – folytatja tovább Sárdi Máté, aki azt is elmondta, hogy a helyi polgárőrség is aktívan kiveszi a részét a dolgokból, próbálnak ott segíteni, ahol tudnak. Húsvétkor és a május 1-jei hétvégén fokozott szolgálatot tartottak, ügyelve arra, hogy a faluban lezárt területeket ne keresse fel senki. Mindemellett 150 kilogramm lisztet kapott a civil szervezet, melyet, ha időszerű, kiosztanak a rászorulóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában