átmeneti lehetőség a veszélyhelyzet idejére

2020.05.14. 07:00

Nem okoz gondot az online nyelvvizsga

Az április 10-én megjelent kormányrendelet alapján a veszélyhelyzet idején az arra alkalmas vizsgaközpontok online módon is szervezhetnek nyelvvizsgát. Az elektronikus vizsga lehetősége az egészségügyi kockázatok növelése nélkül segíti a diákokat. Az online nyelvvizsga-lehetőségekről Véh Balázst, a veszprémi Katedra Nyelviskola ügyvezetőjét kérdeztük.

Horváth Virág

Forrás: pixabay

A veszélyhelyzet idejére életbe léptetett, az otthoni nyelvvizsgázást lehetővé tevő jogszabály a szigorú biztonsági követelmények tekintetében kötelezte új eljárásokra a vizsgarendszereket, a szakember elmondta, szakmailag nincs érdemi változás.

- Mivel az iTOLC számítógépes nyelvvizsga más telephelyeinken már ezres nagyságrendben lassan egy éve üzemel, sem az erre való felkészítés, sem pedig a vizsga lebonyolítása nem okoz gondot, része a napi rutinunknak és immár Veszprémben is elérhető. Az értékelési módszerek valamennyi, így az otthoni nyelvvizsgák esetében is szabályozottak és sztenderdizáltak, nem térnek el a hagyományos vizsgák értékelési rendszerétől. Az otthoni vizsga nem lesz se könnyebb, se nehezebb a hagyományosnál – mondta el a Napló kérdésére Véh Balázs.

A hatóság döntése értelmében jelenleg négy online módon letehető vizsgarendszer érhető el Magyarországon, ezek közül egy az iTOLC. Ennek nagy előnye, hogy egyrészt már van vele rengeteg tapasztalat, így a számítógépes rendszer megbízható. Minden vizsgázó a járványügy idején ingyenesen próbavizsgázhat, és az éles vizsgát is térítés nélkül megismételheti egyszer, ha úgy ítéli meg, hogy nem jól sikerült az első.

- A Katedra összes oktatója valamennyi, így az iTOLC vizsgarendszer vonatkozásában is folyamatos továbbképzésben részesül, sokan közülük vizsgáztatók is. A vizsgaközpontok tájékoztatása szerint a veszélyhelyzet időszakában országosan tízezres nagyságrendű vizsgázó várható. A vizsgázóink és a Katedrában tanulók közös halmaza relatíve kicsi. A tanulóink többségét nem a vizsga, hanem a Katedrában hatékonyan és kedvező áron megszerezhető használható nyelvtudás és beszédkészség motiválja – tette hozzá az ügyvezető.

Az otthonról letehető vizsga átmeneti intézkedés a veszélyhelyzet idejére, az, hogy ez a lehetőség a veszélyhelyzetet követően is megmarad-e egyelőre nem tudni. A számítógépes, de nem otthonról, hanem vizsgahelyen lebonyolított vizsgák aránya folyamatosan nő, ezek biztosan elérhetők lesznek a továbbiakban is. A kihelyezett vizsgahelyek és a vizsgaközpontok közötti üzleti együttműködés adatai ugyan nem publikusak, de mivel a vizsgák vállalkozási alapon működnek, a felek nyilván csak akkor végzik, ha megéri nekik.

- Az online, illetve a számítógépes vizsgák megjelenése, illetve növekvő száma önmagában nincs érdemi hatással a nyelviskolák életére, mert azok üzletmenetében általában nem a nyelvvizsgák a meghatározók. Az a tény viszont, hogy a veszélyhelyzet idejére jelenleg kormányrendelet tiltja a felnőttképzésben az úgynevezett kontaktórák megtartását, alkalmazkodást kíván a felnőttképzőktől, így a nyelviskoláktól is. A piaci alapon működő felnőttképzők közül sokan, így a Katedra is már hosszú évek óta napi szinten alkalmazzák az online távoktatást, illetve az úgynevezett blended, azaz részben online képzési technológiákat. A járványügy miatt csak az arányok változtak, gyakorlatilag az összes hagyományos tanfolyamunkat egy-két nap alatt át tudtuk állítani digitális tantermekbe. Csak azok a képzések kerültek felfüggesztésre, amiket a jogszabályban leállított a kormányzat, vagy ahol a megrendelő gazdaságilag megrendült és emiatt kérte a szüneteltetést – mondta el Véh Balázs.

Az ügyvezető szerint nem abból kell kiindulni, amit szülőként tapasztalunk a járvány idején a gyermekeink közoktatásban megélt kaotikus viszonyaiban. A felnőttképzés keretein belül szervezett nyelvtanfolyamok és informatikai képzések esetében semmiféle hátrányt nem jelent a digitális tanterem. Arra számítanak, hogy a kényszer okán bevezetett digitális tantermek és megoldások számos előnyét megismerve egyre több tanuló fogja a tilalmak feloldása után is ezt a formát választani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában