Több szabályt is be kell tartanunk a nyilvános szabadtéri szentmiséken

Nyilvános vasárnapi szentmise hívek részvételével elsősorban szabadtéren tartható, amelyen csak 65 év alattiak vehetnek részt, olvasható Udvardy György hétfői főpásztori rendelkezésében.

Napló

A veszprémi érsek a Veszprémi Főegyházmegyében ren­delkezéseket léptetett életbe. A templomok mint a lelki feltöltődés és imádság helyei különösen fontosak, ezért az eddigiek szerint lesznek nyitva. Kerülni kell a közvetlen érintkezés minden formáját. A templomban tartózkodók kötelesek szájat és orrot eltakaró eszközt viselni.

Továbbá kötelező megtartani a két méter szociális távolságot. Csak azok a templomok tarthatnak nyitva, ahol gondoskodnak az emberek által gyakran érintett felületek tisztán tartásáról és fertőtlenítéséről, s ahol a belépők fertőtleníthetik a kezüket. Nyilvános vasárnapi szentmise hívek részvételével elsősorban szabadtéren tartható, amelyen csak 65 év alattiak vehetnek részt. Ahol szabadtéri mise nem lehetséges, és a hívek nagy száma miatt a templomban nem tartható meg a legalább két méter szociális távolság a jelenlévők között, a vasárnapi misét továbbra is nép nélkül kell bemutatni.

A veszprémi érsek továbbra is előírta a kézfogás, a nyelvre és két szín alatti áldoztatás elhagyását és a kézbe áldoztatás általánossá tételét. A 65 év feletti vagy krónikus betegséggel küzdő papok nem kötelezhetők nyilvános szentmise bemutatására. Udvardy György érsek érvényben hagyta a korábbi felmentést a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól. Kérte, hogy a koruk vagy betegségük miatt veszélyeztetett hívek maradjanak otthon.

Az érsek rögzítette, a keresztelést, ha a kiszolgáltatása szükséges, a pap­testvérek szűk körben végezzék, elsőáldozás és bérmálás további rendelkezésig nem tartható. Az esküvőket a párok lehetőség szerint tegyék át későbbi időpontra, a házasságkötést rendkívüli óvatossággal, szűk körben ünnepeljék a templomban.

A temetést a papoknak továbbra is egyszerűen és röviden kell végezni a sírnál, a ravatalozó mellőzésével. Csoportos zarándoklatok, imatalálkozók, körmenetek további rendelkezésig nem tarthatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában