A Rotary Club is segít az egészségügynek

A Rotary Club Balatonfüred-Veszprém tagjai adományokkal segítik az egészségügyi munkát.

Napló

Egy korábbi adományozáskor Gécs Sándor urológus főorvos (balra) orvosi műszereket vett át Hartmann Pétertől Fotó: Archív

A barátságon alapuló önzetlen szolgálat – így lehetne jellemezni a világ csaknem minden országában jelenlévő Rotary Clubok tevékenységét. Hazánkban 1200 taggal 53 Rotary Club működik egyesületi formában, ezek közül kettő a régiónkban található – mondta Hartmann Péter, a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém Közhasznú Egyesület elnöke.

Minden évben új elnököt választanak a klubok élére, az országos szervezetnél pedig új kormányzót. A 2019–2020 évi kormányzó, Kézdi László felhívására a klubok adományainak köszönhetően 10 millió forinttal támogatják a koronavírus elleni küzdelmet, és ebből a Rotary Club Balatonfüred-Veszprém is kivette a részét. De nemcsak a központi adományhoz járultak hozzá, hiszen április elején létrehozták a Veszprém Megyei Civil Összefogás Segélyalapot azzal a céllal, hogy a koronavírussal összefüggő nehézségek, hiányok enyhítésére koncentrálják a megye támogatóit.

A Rotary International legnagyobb humanitárius tevékenysége a polio (járványos gyermekbénulás) felszámolása, melyet a Melinda & Bill Gates Alapítvánnyal karöltve végeznek.

Az országos szervezet 6 millió forinttal az Uzsoki Utcai Kórház, 4 millióval pedig a Szent László Kórház életmentő készülékeinek a beszerzéseit támogatta. A Covid-19 világjárvány megjelenésével a Rotary Magyarország gyors segítsége jelentősen hozzájárul a megfertőződött hazai betegek sikeres gyógykezeléséhez.

Egy korábbi adományozáskor Gécs Sándor urológus főorvos (balra) orvosi műszereket vett át Hartmann Pétertől Fotó: Archív

Magyarországon jelenleg két nagy projekt zajlik a Rotary Clubok szervezésében, az egyikkel szívrendellenességgel veleszületett gyermekek műtétjét finanszírozzák. Eddig több mint száz gyermeknek segítettek. A másik nagy program a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkózását segítő Komplex Instrukciós Program tanulási/tanítási projekt: jelenleg négy általános iskolában ötvenöt tanár felkészítését támogatják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában