mindenki nyertes lesz, aki megkóstolja őket

2020.06.26. 11:00

Borverseny Balatonfüreden: kiválasztják a legjobb nedűket

Gyerünk és nyerünk! – élt a sportból ismert mondással, utalva a nyári szezonra Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő a 29. balatonfüredi városi borverseny nyitónapján, a Hotel Annabellában csütörtökön. A versenyt a város önkormányzata és a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség (BSZH) szervezi meg június 25-én és 26-án.

Kovács Erika

20200625 Balatonfüred a város borversenye a Hotel Annabellában Kállay Miklós professzor Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Baloghné Király Mónika, a BSZH elnöke köszöntője után Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, különleges borverseny az idei, mert egy sikeres vírus elleni védekezésen vagyunk túl. Választókerületében azt tapasztalja, az emberek megkönnyebbültek, készen állak a nyitásra, hogy együtt lehessenek a csodálatos Balaton-parton, és például Füreden, Vászolyon, Szentantalfán beszélgessenek egy finom bor mellett.

Úgy fogalmazott, mindenki nyertes lesz, aki megkóstolja majd a kitűnő nedűket a füredi borheteken.

Vászolyi Judit, az eseménynek helyet adó szálloda igazgatója üdvözölte, hogy már 29. alkalommal rendezik meg a városi borversenyt. – A borok megmutatják, a természet nem állt meg, a szőlők nőttek, fejlődtek, csodálatos balatoni nedűk vannak – hangsúlyozta az igazgató.

Szimbolikusnak nevezte a rendezvényt Holczer András alpolgármester, mert ezzel is világgá lehet kürtölni, az élet nem állt meg, működik a város, és a szőlészetek-pincészetek is. – Optimisták vagyunk, hiszünk a Gondviselésben – jegyezte meg, hozzátéve, felkészítették Balatonfüredet a szezonra, és bizakodásra ad okot, hogy a körülményekhez képest kedvező időszak elé lehet tekinteni.

Üdvözölte a versenyt Kállay Miklós, a Szent István Egyetem nyugalmazott tanszékvezetője, a Magyar Bor Akadémia elnöke, és Nyitrainé Sárdy Diána, az egyetem dékánja, tanszékvezető is. Utóbbi azt mondta, a borászatban a kóstolás a legszebb és legcsodálatosabb, ami akkor eredményes, ha az ember érti, szereti és tiszteli a szakmát, a bort.

Baloghné Király Mónika kérdésükre elmondta, a versenyre 356 bor érkezett, főként fehérek, köztük a város zászlósbora, az olaszrizling. Emellett pezsgőket, gyöngyöző- és desszertborokat is megmérettetnek a termelők. A nedűket szakemberek, ismert borászok bírálják el, mások mellett Dobosi Győző, Gyukli Krisztián és Salánki Sándor. Az eredményhirdetés június 28-án, vasárnap délután 16 óra 30 perckor lesz a szállodában. A borokat száz pontig lehet értékelni, és csak azokat a nedűket lehet kínálni az augusztusi borheteken, amelyek legalább hetvenet elértek. A borversenyen döntenek arról is, hogy ki az év legjobb bortermelője Balatonfüreden.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában