"A magyar nemzet egysége mindennél fontosabb"

2020.06.06. 07:00

Faültetéssel emlékeztek a trianoni évfordulóra Balatonalmádiban

A város csütörtökön a Szent Erzsébet ligetben az Irredenta emlékműnél emlékezett a trianoni békediktátum 100. évfordulójára. A harangzúgás után felcsendült a Himnusz, majd R. Kárpáti Péter színművész szavalt. Emlékező beszédet Kepli Lajos polgármester mondott.

Sági Ági

Fotó: Sági Ági/Napló

- Azért vagyunk itt, hogy érezzük legalább ezen a napon, hogy mindannyian egyként magyarok vagyunk, és mindannyiunknak fáj Trianon. Azért jöttünk ide, hogy gyászoljuk a száz évvel ezelőtti történéseket, hogy megemlékezzünk, de nem lehajtott, hanem emelt fővel. Semmi okunk szégyenkezni, hiszen 100 év után is élnek, megmaradtak közösségeink. Mindent megteszünk azért, hogy az elcsatolt nemzetrészeket megtartsuk és fejleszteni tudjuk. Szemünk előtt tartjuk, hogy a magyar nemzet egysége mindennél fontosabb. Lehetnek a hétköznapokban vitáink, lehetnek nézeteltéréseink, de amikor a nemzetet veszély fenyegeti egységesen kell fellépnünk – mondta el Kepli Lajos.

A beszédet követően a jelenlévők elhelyezték koszorúikat és virágaikat a szobornál, majd közösen elénekelték a Szózatot és a Székely himnuszt.

A városi megemlékezést az Aranyhíd Polgári Egyesület megemlékezése követte. A balatonalmádi egyesület egy vérbükk elültetésével egy új emlékhelyet alakított ki a Szent Erzsébet ligetben. A fa mellé egy vöröskő sziklatömböt helyeztek el, rajta „összetartozunk” felirattal. A választott növény szépsége mellett annak színe is tökéletesen jelképezi a súlyos történelmi eseményt.

Az emlékezésen Schildmayer Ferenc képviselő mondta el ünnepi gondolatait és a Pusker János karnagy vezette Gaudium Kamarakórus négy himnuszt adott elő. Elhangzott a magyar, az eredeti székely himnusz és a ma leginkább ismert székely himnusz, a Szózat és a Boldog Asszonyanyánk, amelyet a teljes magyarság himnuszaként idéztek fel. Az ünnepen Faust Gyula református lelkész személyes élményeit osztotta meg az egybegyűltekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában