Kellene a napsütés

2020.06.11. 07:00

Lecsengett az eper, elindult a „szedd magad” meggy Csikvándon

A héten indult el a „szedd magad” meggy a csikvándi Polgár Kertészetben. Ahogy tavaly, úgy idén is próbára teszi az időjárás a gyümölcstermesztőket – mutatott rá Polgár Károly, a kertészet vezetője.

Polgár Bettina

Polgár Károly a csikvándi kertészet egyik meggyfájánál

Fotó: Polgár Bettina/Napló

Polgár Károly elmondta, ahogy az lenni szokott, az eperrel indult a „szedd magad” akció. Kifejtette, az eper szempontjából nem okozott gondot az időjárás, mivel alsó öntözéses, bakhátas epertermesztést folytatnak.

A „szedd magad” eper a múlt héten csengett le. Ugyan még voltak zöld gyümölcsök a töveken, nem értek be, mert gyökérbetegség támadta meg az epret. Ez a probléma a kertészet eperállományának közel felét érintette, noha érdeklődés még lett volna a vásárlók részéről.

Polgár Károly megjegyezte, a koronavírus-járvány nem okozott különösebb fennakadást a kertészet működésében, hiszen nagy terület áll rendelkezésre, ahol mind a munkatársakkal, mind pedig a „szedd magad” akcióra érkezettekkel tudták tartani a kellő távolságot.

Polgár Károly a csikvándi kertészet egyik meggyfájánál
Fotó: Polgár Bettina/Napló

– A meggy mintegy ötven százaléka maradt csak meg, de kajszibarackból és őszibarackból egy szem sem terem. Körtéből is csak itt-ott van egy-egy a fán. Ha ezt az évet túléljük, bajnokok vagyunk – fogalmazott Polgár Károly, a csikvándi kertészet vezetője. Kifejtette, idén is a tavaszi fagy okozott gondot.

– Különböző meggyfajtáink vannak, amelyek más-más módon bírják a hideget. Jóval későbbre is esett a meggy virágzása, mint a kajszi- és az őszibaracké, ezért a nagy fagyokat kikerülte zöld, bimbós állapotban. A jelenlegi idő sem kedvez, mert kevés az eső, a szemek nem tudnak nőni, és hideg van a gyümölcsnek. Ahhoz, hogy beltartalmi értéke legyen, melegre, napsütésre lenne szükség – magyarázta.

A szedd magad meggy hétfőn indult a csikvándi kertészetben, és a különböző fajták eltérő érési idejét figyelembe véve egy-másfél hónapig tart majd a szezon. Hazánkban egyébként mintegy 14 ezer hektáron termesztenek meggyet, az éves termés 60–90 ezer tonna között ingadozik. Magyarországon 15–20 ezer tonna meggy fogy el évente. Az elmúlt néhány évben erősödött a frisspiaci fogyasztás és növekedett a fagyasztott meggy iránti kereslet is, ám továbbra is a meggybefőtt a legkedveltebb a vásárlók körében.

Hazánk az Európai Unió egyik meghatározó meggytermelője, Lengyelország után a második helyen áll. Az idehaza termett meggy minősége nagyon jó, ezért keresett külpiaci termék. A magyar meggy jelentős része, körülbelül 80 százaléka exportra kerül. Az kivitel összetétele: 20–25 ezer tonna friss meggy, 38–45 ezer tonna meggybefőtt, 4–6 ezer tonna fagyasztott meggy. Az uniós meggybefőtt-kereskedelemben Magyarország vezető szerepet tölt be, az ellátás több mint 40 százalékát adja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában