megszűnik a 124 százalékos telítettség

2020.07.13. 20:00

Átadták az új veszprémi börtönt

A 21. században a börtön a büntetésen túl arról is szól, hogy az elkövetőt visszavezessük a társadalomba. A munka, az oktatás, a jóvátételi programok azt szolgálják, hogy a fogvatartottak megtalálják a helyes irányt, visszanyerjék reményüket, méltóságukat, ezzel csökkentve a leszakadás, a visszaesés esélyét, hangsúlyozta Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn Veszprémben, az új büntetés-végrehajtási intézet átadásán, ami a régi mellett épült meg.

Kovács Erika

Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

A veszprémi mellett még kilenc új börtön épült az országban, három és hat férőhelyes zárkákkal. Ezzel országszerte száz százalék alá csökken a telítettség.

Orosz Zoltán, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szóvivője köszöntője után Varga Judit miniszter rámutatott, a szabadság az egyik legfontosabb ajándék, amelynek megvonása a jogállam legsúlyosabb büntetési eszköze a társadalmi egyensúly helyreállítása érdekében. Felidézte, már Szent István király is írásba foglalta, aki a törvényt megszegi, zárják el. A miniszter utalt a veszprémi várbörtönre, ami az évszázadok alatt egyetlen cellából bővült várbörtönné, nem felelt meg a kor kívánalmainak, ezért új helyszínre költözött, az átadásakor az országban a legmodernebbnek számított.

– Börtönt építeni egy demokráciában nem a legnépszerűbb intézkedések közé tartozik, mégis a társadalmi igazságosság érdekében sokszor elkerülhetetlen. A nem megfelelő börtönkörülményekre való hivatkozás, a fogvatartottak, illetve képviselőik részére kifizetett milliárdos kártalanítási összeg joggal sérti a társadalom igazságérzetét, fogalmazott Varga Judit.

Hozzátette, a kormány célja, hogy a kártalanítások jogalapjának megszüntetésével feloldja ezt a helyzetet, és 2020 szeptember 30-ig orvosolja a börtönökben uralkodó túlzsúfoltságot. Így mintegy 3000 új férőhellyel felszámolja a börtönbizniszt Az új épületekben közösségi területeket is kialakítottak, a gyors, hatékony építkezés a Belügyminisztérium vezetésének, munkatársainak érdeme. Cél az, hogy a börtön tükrözze a társadalmi együttélés normáit: a rendet, a munkát, az egyéni és közösségi felelősségvállalást.

Varga Judit rámutatott, a magyar kormány a sértettek és az áldozatok oldalán áll. Ezt jelzi például, hogy döntöttek a kártalanítási összegek felfüggesztéséről, törvényjavaslatot terjesztettek az Országgyűlés elé a sértettek jogaiért, miszerint már lezárt ügyekben is legyen lehetőség utólagos sértetti kártérítés igénylésére. Megkezdődött az áldozatsegítő rendszer korszerűsítése, központokkal, ingyenes jogi, pszichológiai segítséggel – ezek mind azt szolgálják, hogy minél biztonságosabb országban éljünk. A miniszter köszönettel szólt az intézetek dolgozóiról, akik nehéz, folyamatos jelenlétet és éberséget követelő munkát végeznek egész évben. Felelősségteljes szolgálatuk a biztonság és az igazság védelmének a záloga.

Az ünnepi beszéd után a miniszter, valamint Kontrát Károly államtitkár, országgyűlési képviselő, Tóth Tamás büntetés-végrehajtási vezérőrnagy, országos parancsnok és Németh Éva ezredes, a veszprémi börtön parancsnoka a nemzeti színű szalag átvágásával átadta az új épületet.

Németh Éva ezredes kérdésünkre elmondta, az új börtön 3000 négyzetméter és 330 férőhelyes. A 113 új dolgozó felvétele folyamatban van. Az új épületbe augusztus közepéig költöztetik be a fogvatartottakat, helyből és máshonnan. A már meglévő veszprémi börtön 204 férőhelyes, amelyben 138-an dolgoznak.

– Megtisztelő a bővítés, nagyon büszke vagyok rá, fogalmazott az ezredes, majd üdvözölte, hogy ezzel megszűnik a 124 százalékos telítettség. Reményei szerint a rend, a jó hírnév a továbbiakban is jellemző lesz az intézetre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában