Átcsomagolják a szereket

2020.07.23. 11:00

Egyes homeopátiás készítményeket nem árusíthatnak a gyógyszertárak

Számos homeopátiás szer lekerült átmenetileg a patikák polcairól egy jogszabályváltozás miatt.

Marton Attila

Stark Borbála, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Veszprém megyei szervezetének elnöke, patikavezető

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Július elsejétől csak akkor hozható forgalomba egy homeopátiás készítmény – amelyet Magyarország uniós csatlakozása, vagyis 2004. május 1. előtt engedélyeztek – a terápiás javallat (indikáció) feltüntetésével, ha kellő klinikai vizsgálati alátámasztottsággal rendelkezik, közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. Hozzátették, a jogszabály-módosítás – amelyet egy európai uniós határozat ír elő – 41 olyan, terápiás javallattal rendelkező homeopátiás gyógyszert érintett, amelyet hazánk uniós csatlakozása előtt törzskönyveztek.

A jogszabályváltozás miatt az érintett homeopátiás készítmények nem forgalmazhatók júliustól egészen addig, amíg nem felelnek meg az előírásoknak, mondta el Stark Borbála, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Veszprém megyei szervezetének elnöke, patikavezető. A homeopátiás szerek egy része eddig sem tartalmazott javallatot, vagyis nem tüntették fel a készítmény dobozán, betegtájékoztatójában, hogy mire jó, ezeket nem érinti a mostani változtatás, továbbra is elérhetők a kínálatban, és a változással lényegében ebbe a körbe kerülnek azok a készítmények, amelyeknél korábban a gyártó általi javallatot – például alvássegítő, gyulladáscsökkentő, influenza elleni készítmény stb. – is feltüntették, tette hozzá a szakember.

Stark Borbála, a Magyar Gyógyszerészi Kamara Veszprém megyei szervezetének elnöke, patikavezető Fotó: Pesthy Márton/Napló

A szabályozással érintett szereket a gyártók visszahívták, és átcsomagolják a készítményeket, várhatóan augusztus elején kerülnek vissza a gyógyszertárakba. Megjegyezte, tapasztalata szerint a javallattal rendelkező homeopátiás szerek keresettebbek voltak, gyógyszertárukban 20-25-félét kínáltak. A gyógyszertárvezető kiemelte, a jogi előírás módosítása nem változtat azon a tényen, hogy e készítmények gyártása ugyanolyan ellenőrzött körülmények között történik, mint korábban.

Stark Borbála elmondta, a szabályozás alapja, hogy az Európai Unióban a bizonyítékokon alapuló orvoslás az elfogadott, amely esetében vizsgálatokkal kell alátámasztani egy készítmény forgalomba hozatala előtt, hogy a beteg számára hatásos terápiát jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában