Eredményes volt a koronavírus elleni szoros együttműködés Veszprém megyében

Szakmai értekezleten értékelték a megye koronavírus elleni védekezését szervezetek és intézmények vezetői a napokban, közölte a Veszprém Megyei Kormányhivatal.

Marton Attila

Áprilisban szűrősátrakat állítottak fel katonák a farkasgyepűi tüdőgyógyintézet előtt

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Takács Szabolcs kormánymegbízott hangsúlyozta: a kihirdetett különleges jogrend 98 napja alatt a Veszprém Megyei Védelmi Bizottság irányítása mellett a megyei fegyveres és rendvédelmi szervezetek, egészségügyi intézmények, valamint közigazgatási szervezetek szoros együttműködésére volt szükség a lakosság biztonsága, egészségügyi ellátása és a járványhelyzet ­megfékezése érdekében. Emlékeztetett: a veszélyhelyzet kihirdetése után elrendelte egy operatív munkacsoport létrehozását az érintett szervezetek szakembereinek részvételével, továbbá a 24 órás szolgálatot ellátó Védelmi Bizottság titkárságát ügyeleti rendszerrel erősítette meg.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere arról beszélt: Veszprémben sikerült megvédeni a szociális intézményeket a járványtól. A veszélyhelyzet alatt komoly hangsúlyt fektettek a rászorulók ellátására: segélyhívó vonalat hoztak létre, és háromszáz önkéntest toboroztak. Hozzátette, a koronavírus elleni védekezésre 100 millió forintot különítettek el, a város költségvetésében csaknem egymilliárd forintot kellett átcsoportosítani a járvány kezdete óta.

Nagy Zoltán, az ajkai Magyar Imre Kórház főigazgatója arról számolt be, intézményük március 17-től országos járványkórházként működött. A veszélyhelyzet megszűntével ismét multifunkcionális betegellátást végeznek, de száz kórházi ágyat továbbra is fenntartanak a koronavírussal fertőzött betegeknek. Hozzátette, a járvány alatti fejlesztéseknek köszönhetően a kórház lélegeztetésre is alkalmas fekvőhelyei­nek száma 200-ra növekedett.

Vörös Péter, az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatója arról beszélt, az alapfeladat ellátása mellett három megyében több ezer Covid–19-cel összefüggő esetet láttak el, míg Pápai Enikő megyei tiszti főorvos a megye fertőzöttségi adatait ismertette.

Áprilisban szűrősátrakat állítottak fel katonák a farkasgyepűi tüdőgyógyintézet előtt
Fotó: Balogh Ákos/Napló

Fellegi Norbert megyei rendőrfőkapitány azt mondta, a lakosság többsége fegyelmezett volt, három hónap alatt összesen 70 alkalommal indítottak eljárást házi karantén megsértése miatt. Zentai László ezredes, a HM 54. Veszprém Radarezred parancsnoka arról beszélt, hogy az ajkai és a tapolcai kórháznál, valamint a farkasgyepűi tüdőgyógyintézet előtt állítottak fel szűrősátrakat, míg Dányi Béla, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója azt emelte ki, hogy feladatukat a fertőzések megakadályozása érdekében speciális szabályok szerint végezték, valamint szociális feladatokat is elláttak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában