évente egyszer díjmentes

2020.07.17. 14:00

Házhoz menő lomtalanítás Veszprémben: mindenkinek be kell tartania a szabályokat

Idén júliustól szeptember végéig tart a házhoz menő lomtalanítás a megyeszékhelyen.

Marton Attila

Czaun János és Salga Balázs, a háttérben lomtalanításra váró hulladék a Haszkovó-lakótelepen

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A szolgáltatás igénybevételének lehetőségeiről és szabályairól Czaun János, a Veszprémi Hulladékgazdálkodási Közszolgáltató Nonprofit Kft. (VHK) ügyvezetője beszélt a napokban. Kiemelte, az elmúlt időszakban, feltételezhetően a koronavírus-járvány miatti huzamosabb otthon tartózkodással is összefüggésben, minden területen emelkedett a hulladék mennyisége. A hulladékudvarba például kétszer annyi, 16 ezer beszállítás történt, mint 2019 első fél évében, de zöldhulladékból és kommunális hulladékból is a korábbinál nagyobb mennyiséget kellett begyűjteniük.

Az ügyvezető elmondta, a járvány miatt idén a házhoz menő lomtalanítás két hónappal rövidebb, júliusban kezdődött és szeptember végéig tart. Leszögezte, eljutnak minden háztartásba, ahol ezt igénylik, a szolgáltatás sikeréhez azonban a lakosság együttműködését és segítségét kérik. Az ügyvezető a lomtalanítás menetéről is beszélt.

– Először az ügyfélszolgálatot kell felhívni, és időpontot kérni, a megbeszélt időben pedig otthon kell tartózkodnia az ügyfélnek, mert aláírással kell igazolni az átadás-átvételt – fogalmazott Czaun János.

Czaun János és Salga Balázs, a háttérben lomtalanításra váró hulladék a Haszkovó-lakótelepen Fotó: Balogh Ákos/Napló

A szolgáltató naponta 15-20 helyszínről gyűjti be a lomokat. Az ügyvezető nyomatékosította, a lomtalanítás szabályait be kell tartani: lomnak a nagy méretű, a gyűjtőedénybe nem férő, nem a hétköznapok során keletkezett hulladék számít. Hangsúlyozta, nem helyezhető ki építési törmelék (ajtó, ablak, csempe, WC-csésze stb.), veszélyes hulladék (festék, akkumulátor, vegyszer), elektronikai, kerti és szelektív hulladék sem. Hozzátette, társaságuk csak a lomhulladékot szállítja el ingyenesen, amennyiben más jellegű hulladék is kikerül a közterületre, annak elszállítási költsége a megrendelőt terheli. Czaun János megjegyezte, ha ezeket a szabályokat mindenki betartja, gördülékenyebb lesz a lomtalanítás menete.

Salga Balázs, a VKSZ Zrt. városgazdálkodási igazgatója elmondta, a házhoz menő lomtalanítás évente egyszer mindenkinek díjmentes. Amennyiben valaki nem jelzi a szolgáltatónak az igényt, és úgy helyezi ki a lomokat, az illegális hulladéklerakásnak számít. Hozzátette, amennyiben valaki bizonytalan, hogy lomnak minősül-e valamilyen hulladék, az ügyfélszolgálaton választ kaphat a kérdésére.

Elhangzott, a veszprémi hulladékudvar egész évben nyitva van, ahol a lomhulladék mellett a kerti hulladékot, az elektronikai hulladékot, az étolajat és a festéket is ingyen adhatják le a kommunális szerződéssel és a gyűjtőkörzetbe tartozó települések valamelyikén lakcímkártyával rendelkező személyek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában