díszoklevelet kapott a mentőállomás vezetője

2020.07.04. 17:38

Kardiológus főorvosé és szakápolóé a „Balatonfüred Egészségügyéért” kitüntetés

Endersz Frigyes, a belgyógyászat, a kardiológia és a kardiológiai rehabilitáció szakorvosa, az Állami Szívkórház osztályvezető főorvosa, és Farkasné Vincze Róza a hatos felnőtt háziorvos praxis szakápolója a „Balatonfüred Egészségügyéért” kitüntetést, Karáth János mentő főápoló, a mentőállomás vezetője „Balatonfüred Város Díszoklevele” elismerést vehette át Bóka István polgármestertől a Semmelweis-napi ünnepségen, a Vaszary Galériában pénteken.

Kovács Erika

20200703 Balatonfüred városi Semmelweis napi ünnepség és kitüntetések Endersz Frigyes, Farkasné Vincze Róza, Karáth János Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penocáv Károly/Napló

-Semmelweis Ignác példáját érdemes követni az egészségügyi dolgozóknak, mert a világszerte ismert orvost egész életében az elhivatottság, a felelősség, az emberszeretet jellemezte, mondta köszöntőjében Zagyi Zsuzsanna, szülés-nőgyógyász, a híres orvos születésnapja alkalmából rendezett ünnepségen, amelyen az egészségügyi dolgozókat köszöntötték. Utalt rá, Semmelweis, akit világszerte az anyák megmentőjeként ismernek, alapvetőek tartotta a kézmosást, ami a koronavírus idején felértékelődött. Méltatta az egészségügy hétköznapi hőseit, akik egész életüket arra tették fel, hogy segítsenek beteg, szenvedő embereknek.

–Fantasztikus olyan munkát végezni, ami hasznos és nélkülözhetetlen, mondta, majd külön szólt a betegek köszönetéről, ami igazolja, érdemes dolgozni. –Az elmúlt viharokban az egészségügy érezhette a társadalom, az állam törődését, és ez adjon erőt a továbbiakban is. Egy sikeres terápia, a beteg mosolya, egy eredményes konzultációs mind-mind alkalmat ad a hétköznapi ünneplésre is, fogalmazott. Ács Károly, a rendelőintézet igazgató főorvosa köszönetet mondott a koronavírus elleni küzdelemben résztvevőknek, kiemelten a háziorvosoknak.

Veress Gábor, az Állami Szívkórház főigazgatója utalt a vírus miatt történt átalakításokra, így a karanténra, a beteg utakra, az új eljárásrendre.

- Elbízni nem lehet magunkat, továbbra is érdemes maszkot viselni, ügyelni kell a távolságtartásra, az emberek ne menjenek tömegbe, gyakran mossanak kezelt, javasolta. Szerinte, ha Semmelweis látná, mit végeznek az egészségügyi dolgozók, megemelné a kalapját. Bóka István polgármester rámutatott, Semmelweis nagy kincset adott a világ egészségügyének, és most hasonlóra vár mindenki: egy gyógyszerre a koronavírussal szemben.

Fotó: Penocáv Károly/Napló

A köszöntők után a polgármester átadta az elismeréseket, amikor elhangzott, Endersz Frigyes főorvos 1979 óta dolgozók az szívkórházban, és az országban is az egyik legelismertebb, iskolateremtő szakember.

Endersz Frigyes kardiológus és Bóka István polgármester Fotó: Penocáv Károly/Napló

A rehabilitáció területén is kiváló és elismert szaktekintély, tagja a Magyar Kardiovaszkuláris Rehabilitációs Társaság vezetőségének. Farkasné Vincze Róza szakápoló harminc éve az egészségügy elkötelezettje.

Farkasné Vincze Róza körzeti szakápoló és Bóka István polgármester Fotó: Penocáv Károly/Napló

Karáth János állomásvezető 16 éven át dolgozott mentőhelikopteren is, a mentőszolgálattól 46 év után megy nyugdíjba év végén.

Karáth János a mentőszolgálat vezetője és Bóka István
Fotó: Penocáv Károly/Napló

A légimentés helyi feltételeinek megteremtésében is nagy része volt. Szorgalmazta mentőorvosi kocsi szolgálatba állítását, ami 1996-ban a megyében elsőként Füreden működött. Máig oktatja az iskolásokat az elsősegélyre, nyáron a strandolók egészségére vigyáz.

Fotó: Penocáv Károly/Napló

Az ünnepségen Fekete Gábor, a zeneiskola tanára gitármuzsikával ajándékozta meg a megjelenteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában