Parancsnokot váltottak

2020.07.07. 14:00

Új vezető került a Bakony Harckiképző Központ élére

Oszlánszki Béla alezredes váltja a várpalotai MH Bakony Harckiképző Központ (BHK) élén a Székesfehérváron tovább szolgáló Vokla János ezredest. Az átadás-átvételi ünnepséget a Thury-várban tartották.

Szabó Péter Dániel

Vokla János ezredes átadja a csapatzászlót utódjának, Oszlánszki Béla alezredesnek a várudvaron

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

– Vokla János ezredes a jó parancsnok mintaképe. Megértette a feladatokat, és végre tudta azokat hajtatni az állománnyal. Soha nem kellett aggódnunk a gyakorlatok miatt. Emellett nyíltságával, humor­érzékével maga mögé tudta állítani a csapatot. Mindig jó volt Várpalotára jönni, mert kollektívát, csapatot látott az ember. Ebbe belefért a feladatszabás, és a barátság is. Sokat tanultam tőle. Irányításának eredményeként az elkövetkező években a várpalotai MH Bakony Harckiképző Központ a térségben egyedülálló képességekkel fog rendelkezni. A leköszönő parancsnokot feladatorientáltnak és jó parancsnoknak ismertem meg, aki jó kollektívát alakított ki, és együtt, egy csapatként álltak a kihívások elé. Parancsnoksága alatt folyamatosan a szervezet érdekeit és fejlődését tartotta szem előtt. Az új központparancsnokot hadnagy kora óta ismerem, Lentiben együtt szolgáltunk. Oszlánszki alezredes rátermett, született katonai vezető, határozott, tudja, mit akar elérni, mindeközben emberséges. Mindig volt egy vicce feszültségoldásként, de ha arról volt szó, kiállt a katonáiért – mondta a Thury-vár udvarán összegyűlt állomány, valamint a meghívott vendégek előtt az alakulat parancsnoki átadás-átvételi ünnepségén Böröndi Gábor altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnokának helyettese.

Hozzátette, a haderő jelentős lő- és gyakorlótereit kezelő MH BHK-nak központi szerepe van a Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programban. A vízió, amely néhány esztendőn belül minden bizonnyal megvalósul, részben az, hogy a Magyar Honvédség és szövetséges alakulatai nemcsak a valóságban, hanem a szimulációs térben is nagyszabású gyakorlatokat tudjanak végrehajtani. Ebben pedig kulcsszerepe lesz Várpalotának.

Vokla János számára a legnagyobb élményt a parancsnokként itt töltött időszaka alatt a nemzetközi gyakorlatok jelentették. Beszédében hangsúlyozta, hogy az alakulatnak kulcsfontosságú szerepe van a haderő állományának gyakoroltatásában, kiképzésében. – Kiválóan működő alakulat, amely magas szinten képes végrehajtani a feladatait. A siker nem hullik az ölünkbe, azért mindennap keményen meg kell dolgozni, és önök ezt minden egyes nap meg is tették. Hiszem, hogy csapatmunkával a fejlődés folytatódni fog, és köszönöm mind az állománynak, mind az elöljáróknak, mind a velünk együttműködő társadalmi szervezeteknek a támogatást – mondta az ezredes.

Vokla János ezredes átadja a csapatzászlót utódjának, Oszlánszki Béla alezredesnek a várudvaron
Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Érdekesség, hogy utódja, Oszlánszki Béla, a korábbi parancsnokhelyettes először tizennégy esztendősen lépte át egy laktanya kapuját; igaz, nem Várpalotán, hanem Egerben. Mint mondta, akkor még nem tudta, merre vezeti majd az útja. A parancsnoki beosztásra lehetőségként tekint.

– Nagy megtiszteltetés a haderő egyik legpatinásabb alakulatánál szolgálni. A felkészítésben, a gyakorlatok végrehajtásában mindig is központi szerep jutott az MH BHK-nak. Remekül működő alakulatot veszek át, és mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy a modernizáció zökkenőmentesen menjen végbe – közölte az új parancsnok.

Az ünnepségen a Várpalotától 15 év után búcsúzó Vokla János elismeréseket vehetett át a megjelent katonai vezetőktől, a katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatójától, valamint Campanari-Talabér Mártától, Várpalota polgármesterétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában