zöldfelületi stratégia

2020.07.09. 11:30

Veszprémben októbertől bírság jár, ha engedély nélkül díszfát vágnak ki vagy zöldterületen parkol

Önkormányzati engedélyhez kötik a magánterületi díszfák kivágását szeptembertől a megyeszékhelyen, és az új rendelet előírja a fás szárú növények egy éven belüli pótlását is.

Marton Attila

Egyre elharapódzó jelenség, hogy az autósok a zöldterületet használják parkolónak. Százezer forint is lehet a bírság

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Brányi Mária alpolgármester elmondta, a tavaly megalkotott zöldfelületi stratégiához kapcsolódó döntésekkel erősíteni szeretnék a fenntarthatóság szempontjait, és választ adnának a klímaváltozás előidézte helyzetekre. Ennek érdekében a jövőben növelnék a zöldfelületek minőségét.

A fás szárú növények védelme érdekében ősztől előírja a város, hogy magánterületen lévő díszfák kivágásához engedélyt kell kérni a jegyzőtől. A rendelet hatálya nem terjed ki a gyümölcsfákra, az erdőre, a 9,5 centiméternél kisebb törzs­átmérőjű fákra, a faiskolai fákra és a védett fákra sem. A rendelet előírja azt is, hogy a kivágott fát egy éven belül pótolni kell, ha ez valamilyen oknál fogva nem lehetséges, akkor pénzbeni kompenzáció alkalmazható. Az engedély nélküli fakivágás 10 ezer forinttól 200 ezer forintig terjedő bírságot von maga után.

A közterületek használatáról szóló rendelet módosítása előírja, hogy a zöldterületeket csak rendeltetésszerűen lehet használni – kizárólag gyalogos közlekedés vagy szabad­idős tevékenység céljából lehet igénybe venni –, ami a gyakorlatban annak az egyre elharapódzó jelenségnek a visszaszorítását célozza, hogy a zöldfelületekre parkoljanak az autósok. Aki megszegi az új szabályt, októbertől százezer forintig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható.

Egyre elharapódzó jelenség, hogy az autósok a zöldterületet használják parkolónak. Százezer forint is lehet a bírság
Fotó: Nagy Lajos/Napló

A köztemetők üzemeltetéséről szóló rendelet módosítása szeptembertől előírja, hogy nem lehet két méternél magasabbra növő és egy méternél nagyobb átmérőjű fás szárú növényt sírhelyre, valamint a sírok közötti területre telepíteni.

Az előterjesztés foglalkozott a kutyafuttatók létesítésének tervével is. A dokumentum több városrészben is helyszíneket jelöl meg, ahol a jövőben kutyafuttatót alakíthatnak ki. Az alpolgármester elmondta, a Gulya-dombon a Verga Zrt. hozott létre kutyafuttatót a közelmúltban. Az előterjesztésben szerepel a zöld­mi­ni­mum-­javaslat, amely a zöldfelületi beruházások előkészítésének és megvalósításának kritériumrendszerét foglalja össze. A zöldstratégia nevesíti a városi növényritkaságokat is. Strenner József kertészmérnök felmérése szerint 1448 olyan fás növény található Veszprém közterületein, amely botanikai ritkaságnak számít.

Az alpolgármester elmondta, a rendeletmódosítások előtt előzetes hatásvizsgálatokat végeztek. Az új rendeletről és a rendeletek módosításáról a közgyűlés döntött legutóbbi ülésén, az előírások ősszel lépnek hatályba, addig nem szankcionálnak, csak figyelmeztetnek a közterület-felügyelet munkatársai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában