EKF-program

2020.08.12. 11:30

A fejlesztések nyomán nő Veszprém vonzereje

Az egyházi épületek megújítása mellett új bemutatóhelyekkel és turisztikai szolgáltatásokkal bővül a veszprémi vár az EKF-programhoz megítélt kormányzati támogatásnak köszönhetően.

Marton Attila

Fotó: Balogh Akos

Ahogyan arról lapunkban beszámoltunk, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programhoz kapcsolódóan közel 40 milliárd forinttal támogatja az állam a Veszprémi Főegyházmegyét a veszprémi vár épületeinek felújításában 2024-ig. Az egyházi műemlékegyüttes fejlesztésének célja a kulturális és az örökségturizmus erősítése, valamint kiemelt szerepet kapnak a vallási és zarándokturisztikai elemek is, tájékoztatott a veszprémi érsekség.

Az érseki palota – amelynek külső és részleges belső korszerűsítését 2018-ban végezték el – emeleti dísztereit felújítják, és ezzel visszaállítják az eredeti enteriőröket. Felújítják a palota érseki kápolnáját, míg a pincében borturisztikai bemutatóteret alakítanak ki. A Szent Mihály-székesegyház teljes belső és külső felújítását elvégzik, ennek részeként bővítik és korszerűsítik az orgonát. A programban felújítják és restaurálják a Szent Imre piarista templomot is.

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A fejlesztéssel lehetővé válik, hogy az érsekség az eddig megfelelő tér hiánya miatt ki nem állított műtárgyait bemutassa, tovább növelve a vár turisztikai vonzerejét. A projekt részeként az érsekség tulajdonába kerül a Körmendy-palota és a Dravecz-palota. Ezekben és a Tejfalussy-palotában hozzák létre a Boldog Gizella Egyházművészeti Gyűjteményt. A három patinás épületben panorámateraszos kávézó, étterem és ajándékbolt is helyet kap. A Nagyszemináriumban – amelynek tulajdonjoga a projekt keretében kerül a Veszprémi Főegyházmegyéhez –helyezik el a Főegyházmegyei Könyvtár és Levéltárat, valamint 200 fős nagytermet és zarándokszállást is kialakítanak az épületben.

A vár infrastrukturális fejlesztésével jelenleg hiányzó szolgáltatások is létrejönnek: a már említett új szálláshely és étterem mellett a piarista rendház és az egykori piarista gimnázium épületében négycsillagos szálloda, bisztró és konferenciatermek kapnak helyet. A fejlesztés részeként megújul a Szent Benedek-hegyre vezető sétány. Az elképzelések között szerepel egységes jegyrendszer kialakítása, míg a Vár utcában modern utcabútorok kihelyezése, interaktív installációk és fotópontok létrehozása.

Az egykori piarista gimnázium épülete – amely 2008-ig a Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskolának adott otthont – rászolgált már a teljes körű felújításra
Fotó: Balogh Ákos/Napló

A múlt héten megjelent kormányhatározat szerint az állam a projekt megvalósítására idén 17,7 milliárd forintot, jövőre 12,9 milliárd forintot, 2022-ben 3,2 milliárdot, míg 2024-ben ötmilliárd forintot biztosít a Veszprémi Főegyházmegyének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában