Csillagászat

2020.08.28. 07:00

Izgalmas programok, érdekes előadások a pénzesgyőri táborban

A Bakonyi Csillagászati Egyesület működése során először szervezett csillagászati tábort. Az ország minden pontjáról érkező 62 résztvevőt a Breuer László Oktatóközpont fogadta be.

Tóth B. Zsuzsa

Forrás: Egyesület

A táborban mindenki megismerkedett a távcsövek különböző típusaival. Farkasréti György amatőr csillagász a csillagok életéről és haláláról tartott előadást, esténként pedig észleltek a csillagászok. Ehhez a népszerű műszer az 50 centiméteres Newton-táv­cső volt, mely előtt hosszú sor várakozott. Ezzel figyelték meg a Gyűrűs-köd központi csillagát, de távcsővégre került még a Jupiter, a Szaturnusz és a Mars, planetáris ködök, kettős csillagok, gömbhalmazok, illetve csillagködök is. A látványosabb Perseida-hullócsillagokban sem volt hiány.

Izgalmas program volt a szilárd hajtóanyagú rakéták fellövése, a nagy melegben osztatlan sikert aratott a vízrakéta-kilövés. Ivanics Ferenc és Ivanics-Rieger Klaudia mutatta be az egyesület meteorit-, tektit- és impaktitgyűjteményét a táborlakóknak. A darabokat kézben, illetve egy digitális mikroszkóp alatt is megvizsgálhatták a táborozók.

A Bakonyi Csillagászati Egyesület első ízben szervezett csillagászati tábort Fotó: Egyesület

Rezsabek Nándor tudományos újságíró a szovjet Luna-szondák történetéről beszélt előadásán. Kovács Gergő tudományos újságíró a Vulkán nevű hipotetikus, naprendszerbeli égitestről tartott elő­adást. Remek program volt az asztroactivity, de Pénzesgyőr környéke geológiai adottságainak megfigyelése sem maradt el. Megkövült lényeket, kis tengeri sünöket, ammoniteseket és nummuliteseket, vagyis Szent László-pénzt gyűjtöttek.

A táborvezetők a háromnapos programot óriási sikernek könyvelik el, ami megerősítette őket abban, hogy jövőre újra megszervezzék a tábort.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában