ingyenes programokkal várták az érdeklődőket

2020.09.14. 14:00

Húsz évesek a vízimentők: „A biztonság a legfontosabb közösségi érték”

Legfontosabb közösségi érték a biztonság, amelynek fontos része a vízbiztonság is. Ennek érdekében dolgoznak együtt a vízi mentők a rendőrséggel, a vízi rendészettel, a mentőszolgálattal, a katasztrófavédelemmel, valamint a vízüggyel, akik idén szép eredményeket értek el együtt, hangsúlyozta Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője az Uniqua vízimentő napon, amit a 20 éves Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) és Önkéntes Tűzoltó Egyesület szervezett Alsóörsön, a Sirály parkban és a nagyparkolóban szombaton.

Kovács Erika

20200912 Alsóörs Vizimentők Napja a Sirály parkban Szokol László mentő szakápoló (kalap), Tóth Péter hajóvezető (őszes, fehér póló), Ágoston Zoltán mentőtiszt (kopasz), Puhr Ádám matróz (piros oldaltáska, fehér póló) Bene Lili matróz, a sérült Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Sokan érdeklődtek a vízimentők napja iránt a nyári napokat idéző forróság ellenére is Alsóörsön, ahol Kontrát Károly országgyűlési képviselő köszönettel beszélt a biztonságot garantáló, a mentésben résztvevők munkájáról, majd úgy fogalmazott, „Vigyázzunk egymásra! Célunk az, hogy a Balaton legyen Európa legbiztonságosabb tava, ezért fogunk dolgozni a jövőben is.”

Fotó: Penovác Károly/Napló

Bagyó Sándor, a 20 éves VMSZ elnöke az összefogásra helyezte a súlyt. Úgy mondta, az eredmények közösek, amelyeket csak a társszervekkel együtt lehet elérni. Legrégebbi kapcsolatban a Balatoni Vízi rendészeti Rendőrkapitánysággal (BVRK) állnak, amely már baráti kapcsolat is egyben. Az elnök a rendezvény céljáról kifejtette, cél az, hogy párbeszéd alakuljon ki az emberekkel, akiknek bemutatják a napi munkájukat, felszereltségüket, eszközeiket, beszélnek sikereikről, problémáikról, céljaikról. Az elnök szerint nagyon fontos, hogy minél többen megismerjék az újraélesztést, ami adott esetben életet menthet.

Fotó: Holczer András

Az összefogás jelentőségéről, illetve a biztonságról beszélt mások mellett Verb István alezredes, a BVRK helyettes vezetője, Nádai Tamás alezredes, veszprémi tűzoltó parancsnok, Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvos igazgatója, Jamrik Péter, a Novofer Zrt., valamint a Balaton Fejlesztési Tanács közbiztonsági tanácsának elnöke is. A vízi mentők elismerését Kontrát Károly képviselő adta át Wágner Katának, aki kimentett egy embert a vízből a soproni Tómalom fürdőn augusztusban, majd az illetőt újraélesztette. Kiemelkedő munkáért vehettek át elismerést Szőlősi Csaba, Kiss Boróka Réka, Tóth Péter, Soós István, Bagyó Gergely és Antal Kálmán.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A szervezők egész nap parádés és ingyenes programokkal várták az érdeklődőket. Szó volt egyebek mellett arról, hogyan dolgoznak a vízimentők a Balatonon, a strandokon, a kikötőkben, szakemberek beszéltek a koronavírusról, illetve a megelőzésről. Beszéltek a vízbiztonságról, a szárazföldi és a légi mentésről, megmutatták a csecsemő, gyermek és felnőtt újraélesztés módszerét, a vízi mentők sürgősségi mentőhajóit, a legkorszerűbb berendezésekkel felszerelt mentőautót, az eset kocsi szintű mentőtiszti autót, a búvártechnikai felszereléseket, a légzésvédelmi eszközöket. Lehetett adományt adni a VMSZ-nek, cserébe a képviselőik különféle hasznos ajándékokkal lepték meg az embereket. Részt lehetett venni fittségi szűrésen, életmód tanácsadáson, a gyerekeket külön színes és sportos programokkal várták, este pedig egy keszthelyi dob együttes adott emlékezetes zenei élményt.

 

Hebling Zsolt, Alsóörs polgármestere kérésükre elmondta, meghatározó az idegenforgalomban, így náluk is a biztonság, amit a vízimentőknek is köszönhetnek. Hatalmas méretű strandjukon évek óta nem történik kirívó baleset, mert a vízimentő toronyból és a mentő katamaránból folyamatosan pásztázzák a vizet a VMSZ szakemberei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában