Balaton-part

2020.09.23. 19:26

Kérdések Csopakon és Dörgicsén: épülnek-e apartmanok, mi lesz a kikötővel?

Nem épülnek egyelőre apartmanok Csopakon, a Kerekedi-öbölnél, de a településen most a kikötőért aggódnak inkább. Dörgicsén megvétózták a szőlőhegy beépítését, derült ki a polgármesterek tájékoztatójából.

Kovács Erika

Jánó levente, Dörgicse polgármestere mutatja, milyen szép a szőlőhegyük, amit megvédenek Fotó: Dörgicsei önkormányzat

Ambrus Tibor, Csopak polgármestere az említett öbölnél tervezett beruházásról a közösségi oldalán korábban közölte, az érintett 64 hektáros területet a mezőgazdasági övezetből nem lehet kivonni, így a tulajdonos által tervezett projektet ebben a formában nem lehet megvalósítani.

A polgármester újabb bejegyzésében egyebek mellett arról beszélt, hogy a fentiek tükrében okafogyott lett az Összefogás a Balatonért Egyesület megkeresése, mert képviselőik a terület jövőjéről érdeklődnek. Ambrus Tibor ugyanakkor üdvözölte az összefogást, amelynek figyelmét másra szeretné irányítani. Emlékeztetett, a Bahart reorganizációjakor több balatoni önkormányzat képviselői közül egyedül ő nem írta alá a megállapodást, ami a kikötő jelenlegi területének használatát érinti.

-Eszerint – bár 25 évig ingyen használhattuk volna – úgy osztanák ketté a területet, hogy csak a móló maradna Csopak használatában, a kikötő üzemeltetésének kötelezettségével és költségeivel együtt, ugyanakkor az a terület, ahonnan még szabadon le lehetne jutni a Balaton partjához, kikerülne a köz használatából. A terület egyben maradt, ezt most elárverezi a Bahart, fogalmazott a polgármester. Hozzátette, a kiírásban már nem szerepel közforgalmú kikötő üzemeltetése. Képviselőtársaival azt szeretné, hogy a terület maradjon közpark, ahol sétálni lehet, és szabadon le lehet jutni a vízhez.

–Azt szeretnénk, hogy a leendő vevő ennek tudatában vásárolná meg a területet, hangsúlyozta, majd hozzáfűzte, szeretnék elbontani a szerintük jogellenesen épített kerítést, és padokkal, növényekkel színesítenék a teret. Úgy tudják, sok befektetői csoport szeretné megvenni a területet, és kérni az átsorolását.

Dörgicsén a szőlőhegyek megóvása érdekében a változtatási tilalomról rendeletet hoztak, ami már hatályba is lépett, közölte Jánó Levente polgármester. Ezzel nemcsak a hegyet védik meg, hanem azt is elérik, hogy a rendezési terv felülvizsgálatáig ne lehessen építkezni az említett területen.

Jánó Levente, Dörgicse polgármestere mutatja, milyen szép a szőlőhegyük, amit megvédenek
Fotó: Dörgicsei önkormányzat

– Az önkormányzat döntései mindenféleképpen az itt élő és gazdálkodó emberek értékeinek megóvását, illetve a terület, és a település érdekeit fogják képviselni, hangsúlyozta a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában