Olvasói levél

2020.09.16. 15:54

Pokollá teszi a Veszprém felé tartó autósok életét a kereszteződés

Egy olvasónk hívta fel szerkesztőségünk figyelmét a 73-as úton, Veszprém közvetlen közelében tapasztalt közlekedési káoszra.

olvasó, Kovács Erika

Forrás: Illusztráció

A levelet az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

„Tisztelt Szerkesztőség!

Szeretnék jelezni egy problémát, amelyben az Önök – és a nyilvánosság – segítségét is szeretném kérni.

A 73-as úton a Penny logisztikai központnál lévő lámpás kereszteződés a Füred felől érkezők életét a reggeli órákban pokollá teszi. Nem elég, hogy amúgy is iszonyatosan sok autó halad az építkezés miatt Veszprém felé ezen az úton, azonban az elterelő úton Balatonalmádi felől érkezők LÁMPÁS JELZÉS NÉLKÜL, SZABADON tudnak ráfordulni a 73-as útra Veszprém irányába. Emiatt Füred felől zöld jelzésenként 1-2 db(!!!) autó tud a kereszteződésen áthaladni. A megoldás egyszerű volna, az Almádi felől érkezőket is lámpával kell szabályozni. (A mai nap reggelén a Felsőörs -Veszprém körgyűrű távolság megtételéhez a szokásos 12 helyett 60(!!!) percre volt emiatt szükség, nagyrészt az említett kereszteződés előtti sorban állva.)

A Közútkezelőt telefonon megkerestem, és az alábbi tájékoztatást kaptam (88/819-520):

  • A problémáról tudnak, azonban a lámpa kihelyezése a budapesti központ hatásköre, ahol nem terveznek az üggyel foglalkozni.
  • Rendőri segítségre, forgalom irányításra a reggeli órákban sem számítanak. A tegnapi napon kábel átvágás miatt 1,5 órára sötétek voltak a füredi csomópont lámpái, és a rendőrség visszautasította, hogy forgalmat irányítsanak – erőforrás hiányra hivatkozva.
  • A telefonos ügyintéző javaslata szerint indítson a lakosság petíciót a lámpáért (noha a probléma egyértelműen a fogalomirányítás hibás tervezése miatt van).
  • Segítségüket szeretném kérni, hogy tárják a problémát a nyilvánosság elé, ezzel is a megoldás felé terelve a dolgot.”

    Az eset kapcsán megkerestük a Veszprém Megyei Rendőrfőkapitányságot, akik készséggel álltak rendelkezésünkre, tőlük az alábbi választ kaptuk:

    A közlekedéssel kapcsolatos témában a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság (VMRFK) sajtóosztálya közölte, a 8-as számú főút déli elkerülő szakaszának átépítése miatt a VMRFK Tevékenység-irányítási Központja folyamatosan tartja a kapcsolatot a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Veszprém Megyei Igazgatóságával a forgalmi rend változása miatt. Így a rendőrség tudott a kábelátvágásról is, és emiatt a főút és a Füredi út kereszteződésében a forgalomirányító fényjelző készülékek nem működtek kis ideig.

    A rendőrök, miután értesültek a meghibásodásról, többször is a helyszínre mentek, de a forgalom nagysága nem indokolta a rendőri irányítást. Tekintettel a forgalmi rend megváltozására a rendőrség folyamatosan figyeli az említett útszakasz forgalmát.

    Tájékoztatójukból kiderült, bármilyen jelzésre reagálva, amennyiben a rendőrség szükségesnek ítéli, segíti a közlekedést karos forgalomirányítással. Az építéssel érintett útszakaszok új forgalmi rendje hatással lehet a déli elkerülő szakaszán kívüli utakra is, ahol jelentős forgalom növekedésre lehet számítani. A rendőrség azt kéri, hogy az utazások tervezésénél a közlekedők vegyék figyelembe, hogy megnövekedett menetidővel kell számolni, ezért érdemes korábban elindulni.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában