Szinte a nulláról kellett kezdeni

2020.10.11. 11:00

A harmincéves önkormányzatiságot ünnepelték Külsővaton

Az elmúlt harminc év mérföldköveit elevenítették fel, illetve fotókiállítás nyílt a helyi önkormányzat megalakulásának évfordulóján rendezett ünnepségen.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Az 1990-es első helyhatósági választások emlékére kinyilvánított helyi önkormányzatok napja alkalmából, a helyi önkormányzat megalakulásának harmincadik évfordulója napján, pénteken ünnepséget tartottak meghívott vendégek részére a polgármesteri hivatalban. Aczél Péter polgármester felidézte, a rendszerváltás utáni első szabadon választott (Antall-)kormányban Horváth Balázs belügyminiszter beterjesztésére megszavazták az önkormányzati törvényt (a volt szocialista államok közül először), mely előírta a települések önállóságát.

Az elmúlt harminc év mérföldköveit Kovács Zoltán országgyűlési képviselő és Aczél Péter polgármester elevenített fel Fotó: Laskovics Márió/Napló

– Gyakorlatilag a nulláról indult el a hivatalunk. Egy helyiség volt erősítővel, mikrofonnal, lemezjátszóval, egy asztal székkel. Választottunk jegyzőt, aki elkezdte építeni a hivatalt, s lassan megteremtődtek az önkormányzat működéséhez szükséges feltételek. A legkorszerűbb dolgunk egy villanyírógép volt. Burgenlandba jártunk ki osztrák tapasztalatgyűjtésre az önkormányzat működtetéséről – emlékezett vissza a kezdetekre a faluvezető, aki hozzáfűzte, nem volt egyszerű az elmúlt harminc év, de jelenleg kényelmes helyzetben vannak, pályázatokkal lehet előrelépni, fejleszteni.

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő hozzátette, előbb szétváltak az önkormányzatok, aztán rájöttek, hogy érdemes körjegyzőségeket alakítani, mert jobban megéri a közös hivatalok fenntartása.

A kicsiknek nehéz volt az iskola, óvoda, szociális étkeztetés megszervezése. Az akkori intézményfenntartó világ mára átalakult egyfajta településmenedzseri, szociális, szolidaritáson alapuló önkormányzatisággá. A megyei közgyűlés alakulására visszaemlékezve megosztotta, elektori választás volt, vagyis az önkormányzatok küldöttei választották meg a tagokat. Ennek következtében a volt tanácselnököké lett a legnagyobb frakció az első megyei önkormányzatban.

Kovács Zoltán a külsővati önkormányzat fontosabb fejlesztéseit megörökítő dokumentumokkal Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő beszámolt a Magyar Falu Programról is: ez év szeptember 19-éig 17 ezer pályázat érkezett be, és teljes támogatási intenzitásának is köszönhetően háttérbe szorította az önkormányzatoknál az uniós, vidékfejlesztési és belügyminisztériumi pályázatokat. 2019-ben a kistelepülések 97 százaléka (2797) pályázott, és 5321 nyertes pályázatot hirdettek ki. Ezer falu kapott egészségügyi alapellátás-fejlesztést hatmilliárd forint értékben. A falusi CsOK-ra 13 ezer darab kérelmet fogadtak be, 71 milliárd forint értékben. A falusi útalapban 122 milliárd forint értékben 900 kilométer alacsonyabb rendű útszakaszt újítottak fel. Ez az elmúlt másfél évtized mennyiségének felel meg, tette hozzá.

Megnyitották Bolla Bernadett fotográfus első, Ahol összeér című kiállítását, október 19-ig tekinthető meg a pápai Esterházy-kastélyról készült húsz fénykép.

Bolla Bernadett fotográfus első tárlatáról szólt a megjelenteknek Fotó: Laskovics Márió/Napló

A résztvevők megkoszorúzták Horváth Balázs egykori belügyminiszter öt éve állított emlékoszlopát (édesapja Külsővaton volt jegyző). A rendezvényt Balogh Anna ravazdi stand up és előadóművész interaktív bűvészshow-ja, illetve állófogadás zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában