a haza védelmére esküdtek fel

2020.10.03. 07:00

A Tartalékos Honvédek Napját ünnepelték Veszprémben

A Magyar Tartalékosok Szövetségének (MATASZ) Veszprém Megyei Egyesülete ünnepi megemlékezést tartott a Tartalékos Honvédek Napja alkalmából az Agóra kamaratermében, ahol az évértékelő mellett elismeréseket is átadtak.

Molnár Sándor

Fotó: Molnár Sándor/Napló

A 2001-ben megalakult Magyar Tartalékosok Szövetsége az elmúlt évtizedben, minden évben koszorút helyezett el október 4-én Kossuth Lajos szobránál Szentendrén. Ugyanakkor hivatalos katonai ünneppé – a Tartalékos Honvédek Napjává – 2014 -ben nyilvánították ezt a napot, amelyen Kossuth a szegedi toborzó beszédét tartotta.

 

Idén az országos rendezvény elmaradt, a Dunántúlon a MATASZ Veszprém Megyei Egyesülete tartott szűkkörű megemlékezést Veszprémben.

Az ünnepségen Simon-Jójárt Sándor elnök köszöntötte a résztvevőket. Mint mondta, különleges ez az ünnepi megemlékezés a tartalékosok köszöntése szempontjából. Igazán különleges pedig azért, mert a királynék városában civilekkel, aktív és tartalékos katonákkal együtt ünnepelhetik a tartalékosok napját. Hozzátette még, hogy van kikkel, és van mit, azaz az elvégzett munka eredményeit ünnepelni.

Simon-Jójárt Sándor mondott köszöntőt a Tartalékos Honvédek Napján Fotó: Molnár Sándor/Napló

– A magyar honvédségnek ismét vannak tartalékos katonái, akikre egyesületünk tagjai, és elnökként én nagyon büszke vagyok. Végzik a munkájukat, a keletkezett problémák megoldásában pedig segédkeznek. Ők az önkéntes műveleti tartalékosok, az önkéntes területvédelmi tartalékosok és legújabban a speciális önkéntes területvédelmi tartalékosok, akik a haza védelmére felesküdtek – fogalmazott a nyugállományú ezredes.

A rendezvényen Demeter Ferenc alelnök összegezte a szervezet elmúlt időszakban végzett munkáját fotókkal is illusztrálva azt.

Beszélt a számukra nagyon fontos kadét-és apród képzésről a közép-, illetve általános iskolákban. A katonai hagyományok ápolásáról, amelyben szintén fontos szerepet vállalnak, kiemelve például a Doni Emlékmeneteket, a Hősök Napi ünnepségeket, vagy a külföldi megemlékezéseken való részvételüket.

Demeter Ferenc alelnök összegezte a szervezet elmúlt időszakban végzett munkáját Fotó: Molnár Sándor/Napló

 

Az ünnepségen elismerések átadására is sor került. A Tartalékos Honvédek Napja alkalmából a MATASZ Veszprém Megyei Egyesületének elnöksége arany emlékérmet adományozott Zentai László ezredesnek, Soós Gyula őrnagy pedig ezüst emlékérem kitüntetést vehetett át.

Ezüst emlékérem kitüntetésben részesült Soós Gyula őrnagy Fotó: Molnár Sándor/Napló

Az emlékérem bronz fokozata elismerésben hatan részesültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában