áldás

2020.10.23. 14:58

Civil finanszírozással újult meg az egyik nagyteveli kereszt

Három helyi lakos felajánlásából újulhatott meg a strandra vezető út mentén található kék kőkereszt, melyet mise keretében szenteltek újra a minap.

Laskovics Márió

Fotó: Beszpréminé Erdős Magdolna

Magánszemélyek összefogásából, anyagi támogatásából újult meg a viházi mezőrészen álló kereszt a közelmúltban, melyet Bedy Imre ugodi plébános a nemzeti ünnepet megelőző vasárnapi szentmisén áldott meg, miután a felújítást – Beszprémi Vendel és Schuszter Ferenc mellett – finanszírozó Babits Emil, a helyi német nemzetiségi önkormányzat elnöke szólt a megjelentekhez.

Mint mondta, a keresztet 1853-ban szőlőhegyi keresztként állították a falu akkori lakói, akik a betelepítést követően új templomot építettek, szőlőt telepítettek, művelték a földeket. Nagytevelen hat szőlőhegy volt (Böröczkyföld, Viházi, Homoki, Csuszkati, Remete, Öreghegy), pincét nem építettek, a bort az otthoniban tárolták. Nagyon vallásosak voltak, a település különböző pontjain kereszteket állítottak. Ennél a jó termésért, a jó, jégkármentes időért imádkoztak.

Bedy Imre ugodi plébános misén szentelte újra a civilek által felújított keresztet Fotó: Beszpréminé Erdős Magdolna

– Az 1960-as években az itt állomásozó szovjet katonák leverték róla a korpuszt és céltáblának nézték a keresztet. A korpusz darabját betonozáskor találtuk meg. A Szűz Mária-kápolna keresztjét is leverték. A Mária-szobrot a község lakói a templomba menekítették, 2004 óta viszont újra itt van a strandra vezető út menti kápolnában, ahol minden év szeptemberében, Kisboldogasszony napján ünnepi szentmisét tartunk. Szűz Mária ruhájának színe miatt a kereszt eredetileg is kék volt, ez a tisztításkor derült ki. A felújítás munkáit Gajdacsik Zoltán nagyteveli kőműves mester végezte – árulta el Babits Emil.

A három helyi lakos – Babits Emil, Schuszter Ferenc és Beszprémi Vendel (jobbról) – a felújított kereszttel Fotó: Beszpréminé Erdős Magdolna

Az áldást követően az újjáalakult Nagyteveli Német Nemzetiségi Dalkör énekkel működött közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában