Régi álom teljesül a sikeres pályázattal

2020.10.03. 17:00

Falunap, fa és csokoládé a pápadereskei családoknak

Szépül, fejlődik a település: a belvíztározó tó partjára több mint 80 fát telepített az önkormányzat, a helyiek pedig a gondozást vállalták. Nemsokára fűnyíró traktor segíti a lakókörnyezet karbantartását.

Laskovics Márió

Fotó: Laskovics Márió/Napló

Falunappal egybekötött búcsúi rendezvényre várták szombaton a lakosokat és az elszármazottakat. A község önkormányzata délelőtt a több mint egy éve kialakított belvíztározó tónál a nemrég meghirdetett Minden család fogadjon örökbe egy fát elnevezésű program átadó ünnepségét tartotta meg Kovács Zoltán országgyűlési képviselő részvételével, aki maga is örökbe fogadott egy facsemetét.

Németh Tibor polgármester és Kovács Zoltán országgyűlési képviselő az általa örökbe fogadott facsemetével Fotó: Laskovics Márió/Napló

Németh Tibor polgármester köszöntőjében felelevenítette a Pápadereskén, a katolikus Rózsafüzér királynéja-templom 1816-os felszentelése óta, október első vasárnapján megrendezett búcsú történetét. Kiemelte, kár volna veszni hagyni ezt az ősöktől örökölt hagyományt, melynek fénye az utóbbi időben a falunap és a kirakodóvásárok miatt kissé megkopott.

Az önkormányzat dolgozói kisorsolták az előzetesen jelentkező családoknak az örökbe fogadott fákat Fotó: Laskovics Márió/Napló

– A tó tavalyi átadásakor döntöttünk arról, hogy fák vegyék körbe, és felajánlottuk a lakosoknak, hogy mindenki ültethet egyet. Tavasszal, a vírushelyzet miatt annyiban változtattunk ezen az elképzelésen, hogy a képviselő-testület elültette a fákat, amiket kisorsoltunk a lakosoknak jövőbeli öntözésre, gondozásra. Családonként nemzeti színű szalagos címkével jelöltük meg a különféle fajtájú facsemetéket. A több mint 80 fából mintegy 35-öt fogadtak örökbe – tájékoztatott a közel 300 fős falu vezetője, aki bejelentette, sikeres pályázatuk nyomán a Magyar Falu Programban nemsokára közel 14,4 millió forint értékű fűnyíró traktorral és adaptereivel gazdagodik a település, ezáltal régi álmuk válhat valóra.

Az elmaradt gyereknap szellemében – Vizsi Lajos sétarepülőjéből kis ejtőernyős parafa dugók szálltak alá a focipálya környékén Fotó: Laskovics Márió/Napló

Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a tó találkozási pont-jellegét, szép környezetét méltatva üdvözölte a jövőbe mutató kezdeményezést. Előrevetítette, hogy 2021-ben 251 milliárd forint jut a Magyar Falu Program különféle pályázataira. Érdemes tehát pályázniuk a falvaknak.

A begyűjtött kis ejtőernyőket a lelkes megszerzést követően az önkormányzat dolgozóinál válthatták tábla csokoládéra a gyermekek Fotó: Laskovics Márió/Napló

A közös ebéd előtt – az elmaradt gyereknap szellemében – Vizsi Lajos sétarepülőjéből kis ejtőernyős parafadugók szálltak alá a focipálya környékén, amiket a lelkes megszerzést követően az önkormányzat dolgozóinál válthattak tábla csokoládéra a gyermekek. A nap további részében bohócműsor, motoros kaszkadőr show, a „Falu legerősebb embere” verseny traktor-gumiforgatás, súlycipelés, teherautó-kötélhúzás, és Toldi-féle rúdtartás számokkal, valamint Oszvald Marika operetténekes fellépése nyújtott szórakozást. Kísérőprogramként ugrálóvárral, arcfestéssel, pónilovaglással és sétakocsikázással kedveskedtek a lakosoknak. Vasárnap Horváth József nyárádi plébános celebrál búcsúi szentmisét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában