Élhetőbb város

2020.10.02. 11:00

Fejlesztik a parkoló- és úthálózatot Zircen

Zirc több projektjében is megvalósított közlekedési célú létesítményeket érintő felújításokat.

Juhász-Léhi István

20201001 ZIRC, ALKOTMÁNY UTCA KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁGI FELÚJÍTÁSA ÉS VÁROSKÖZPONTI PARKOLÓ ÁTADÁSA. Ottó Péter polgármesterrel, Hellebrandt Ferenc alpolgármesterrel és Kovács Zoltán ogy. képviselővel. Fotó: Balogh Ákos BA Veszprém Megyei NAPLÓ

Fotó: Balogh Ákos/Napló

A városközpontot érintő legnagyobb jelentőségű beruházás az Alkotmány utca déli szakaszának a közlekedésbiztonsági átalakítását hozta magával, melynek keretében a 82-es főút csatlakozásától a sportpályáig terjedő szakaszon történt bővítés. Egy másik projekt keretében a városközpontban az volt a cél, hogy javuljanak a parkolási lehetőségek. Ennek érdekében az áruház és az iskola közötti részen a meglévő parkoló bővítésével több mint 60 jármű elhelyezésére alkalmas terület jött létre.

– A közlekedési projekt költségvetése évekkel ezelőtt készült el, azóta viszont komoly áremelkedések voltak az építőiparban, így ahhoz, hogy a beruházást be tudjuk fejezni, szükségünk volt forráskiegészítésre, amely kapcsán 75 millió forintos többlettámogatásban részesültünk – mondta köszöntőjében Ottó Péter polgármester.

– Az Alkotmány utca közel olyan forgalmú, mint Győr irányában a 82-es számú főút, hiszen naponta mintegy négyezer jármű jár itt – derült ki a városvezető szavaiból. Megtudtuk azt is, hogy Zirc közúthálózata 40 kilométer hosszú, amihez 18 kilométernyi járdaszakasz kapcsolódik.

Zirc közúthálózata 40 kilométer hosszú Fotó: Balogh Ákos/Napló

A projekteket Hellebrandt Ferenc alpolgármester mutatta be, elsőként az Alkotmány utcait. A beruházás legfontosabb eleme az, hogy kiépült egy plusz forgalmi sáv, azaz a 82-es út felé is ki lehet jutni, a remények szerint ezzel megszűnnek a korábbi torlódások. Az új út építése mellett felújítottak és építettek is járdákat, ugyanakkor gyalogátkelőhelyeket is létrehoztak egy busz­öböl mellett, és az utcában bővítettek, illetve felújítottak egy parkolót is. Lényeges volt az is, hogy a föld alatti csapadékcsatornákat összekötötték. A kivitelezés bruttó 76 millió forintba került.

Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a másik projekt – amely a zirci turisztikai projektcsomagon belül szerepelt – a parkolóépítés volt, és egyúttal energiatakarékos lámpákat helyeztek az áruház és az iskola közötti területre.

A képen a fejlesztési beruházások bemutatása és átadása alkalmával Ottó Péter polgármester, Hellebrandt Ferenc alpolgármester és Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője Fotó: Balogh Ákos/Napló

Az elkészült beruházásokat Kovács Zoltán or­szággyűlési képviselő adta át, aki hangsúlyozta, két fő szempont emelhető ki Zircet illetően.

– A képviselőknek és a helyi vállalkozóknak a lakosságnak élhető várost kell építeniük, másrészt Zirc turisztikai célpont is, ezért a vendégek számára is meg kell felelni az őket kiszolgáló létesítményekkel – mondta Kovács Zoltán. A képviselő emellett kiemelte a Kardosrét felé induló kerékpárutat, amely lassan elkészül, és a tervezés előtt álló zirci elkerülő utat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában